El passat divendres, l’IRTA Monells va obrir les portes a tots els alumnes de l’Escola La Pedra Dreta, de Sant Sadurní de l’Heura (Girona), del ZER Empordanet-Gavarres, des dels 3 fins als 12 anys, per viure una jornada entorn del conte La Rita i el millor pa del món. La proposta, organitzada en el marc dels projectes AgriRegenCat i AgriCarboniCat, finançats pels Fons Climàtics de la Generalitat de Catalunya, va tenir com a objectiu apropar la ciència, l’agricultura, el cuidat del camp i la producció d’aliments als infants d’una manera pràctica, participativa i divertida.
L’activitat es va concebre com un recorregut complet a través del procés del pa, des del cuidat de la terra, fins al seu consum. Es va combinar un conta-contes amb activitats al camp, tallers experimentals i un tast final de diferents pans i xocolata. D’aquesta manera, els nens i nenes van poder entendre com, darrere d’un aliment tan quotidià i que és a la base de la nostra alimentació, com el pa, hi ha tot un procés agrícola, d’investigació i elaboració que comença amb una llavor i acaba amb un producte que arriba a les nostres llars.

La jornada va començar amb una visita als camps experimentals de l’IRTA, on els infants van conèixer de prop el cicle del blat i van aprendre com es treballa la terra amb pràctiques respectuoses amb el medi ambient. De la mà dels investigadors del programa d’Agricultura Regenerativa, Gerard Masferrer i Alina Font, amb els quals es van observar insitu el creixement de les plantes, van tocar i olorar les diferents fases per les quals passa el blat, i fins i tot van plantar el seu propi blat per entendre la importància del sòl, l’aigua i el sol en el seu desenvolupament.
Després, a l’aula, els alumnes van participar en una sessió de contacontes de La Rita i el millor pa del món, guiada per la tècnica de comunicació Ariadna Ferrer, on van descobrir la història d’una nena que, visitant els seus avis al camp, aprèn el valor de la paciència, de la feina al camp i de cuidar la terra per obtenir aliments saludables i de qualitat. A partir de la lectura, es van proposar diverses activitats didàctiques per treballar conceptes com el cicle natural dels aliments, la biodiversitat i l’agricultura regenerativa, així com per fomentar la curiositat i el respecte per la natura.


La segona part de la jornada es va centrar en la transformació del blat en pa, amb una activitat pràctica a la sala de la Planta Pilot de Monells. Sota la coordinació d’Àngel Segarra, president del Gremi de Flequers de Girona, els infants van participar en el taller Fem pa, on van experimentar amb els elements com la farina, l’aigua, el llevat i la sal, per treballar la massa, com un flequer.
Per cloure la jornada, es va oferir un tast de diferents tipus de pa elaborats amb farines diverses, on els infants van poder identificar a través dels diferents sabors i textures els pans. Els pans van ser acompanyats per xocolata, tal com fa la protagonista del conte, la Rita.



La jornada forma part de les accions de divulgació i sensibilització científica que impulsa l’IRTA per acostar la recerca agroalimentària a la societat i, especialment, als més petits. Iniciatives com La Rita i el millor pa del món permeten transmetre el valor de la recerca científica i la importància de cuidar la terra d’una manera entenedora i vivencial, creant vincles entre el coneixement científic, la pagesia i les noves generacions.