La 32a edició del Premis Porc d’Or reuneix a Lleida més de 900 professionals del sector

COMPARTEIX

La 32a gala dels Premis Porc d’Or s’ha celebrat a Lleida el 24 d’octubre de 2025 amb més de 900 assistents per reconèixer l’esforç i l’excel·lència dels ramaders de porcí nominats i premiats en aquesta edició

La ciutat de Lleida ha acollit aquest divendres la 32a gala dels Premis Porc d’Or, el certamen que reconeix l’excel·lència en la producció porcina de capa blanca a Espanya. L’esdeveniment, celebrat al Palau de Congressos La Llotja, ha reunit més de 900 professionals del sector porcí, així com representants institucionals, investigadors, empreses proveïdores i mitjans de comunicació especialitzats. Organitzats per l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) i amb l’eina BDporc, el Banc de Dades de Referència del Porcí com a base, els guardons són atorgats per un jurat d’experts de la indústria, la recerca ramadera i l’administració.

En aquesta edició, s’han lliurat un total de 43 guardons a les granges de porcí que destaquen per la seva excel·lència productiva, sanitària i de benestar animal. Totes elles han estat seleccionades a partir de l’anàlisi de les dades tècnico-productives corresponents a l’any 2024 registrades al sistema BDporc, de la informació relativa a benestar, sanitat i medi ambient recollida mitjançant enquestes, i després de la visita d’una delegació del Jurat a les granges nominades als Premis Especials.

L’acte ha començat a l’auditori Ricard Vinyes amb la benvinguda als assistents a càrrec de Clàudia Raymat i Ares Teixidó, periodistes i conductores de l’acte. La cerimònia ha comptat amb la presència institucional del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Òscar Ordeig, i la directora general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Elena Busutil. També hi han participat el director general de l’IRTA, Josep Usall, el director de la Unitat de Negoci de Porcí de Ceva Salut Animal, Rafael Pedrazuela, i el president d’INTERPORC, Manuel García, en representació de les entitats organitzadores i coorganitzadores. Tots ells han acompanyat i felicitat les granges premiades, reforçant el seu compromís amb la millora contínua del sector porcí espanyol.

En la seva intervenció, Josep Usall ha agraït la presència de les autoritats assistents i el suport dels patrocinadors “el compromís dels quals fa possible el reconeixement a les empreses del sector porcí del país, que destaquen per la seva excel·lència productiva, sanitària i de benestar animal.” A més, ha felicitat totes les granges guardonades, reconeixent el seu esforç diari i la seva aposta per l’excel·lència en la producció porcina. També ha fet entrega del premi especial Porc d’Or IRTA 2025, a Josep Maria Rodié, gerent de Vall Companys, per la seva inestimable contribució al sector porcí.

Galícia lidera el palmarès, mentre que els Premis Especials van a l’Aragó, Castella i Lleó i Navarra

En aquesta 32a edició, Galícia s’ha consolidat com la gran protagonista, amb un total de 16 guardons, dels quals 13 han recaigut en explotacions de la província d’Ourense i tres a la Corunya, principalment de la mà de les granges del grup Coren. La segueix l’Aragó, que ha obtingut 11 premis, concentrats sobretot a la província d’Osca i tres a Saragossa. Per la seva banda, Castella i Lleó ha rebut sis reconeixements molt repartits entre les diferents províncies, i Catalunya ha rebut cinc premis a Barcelona i Lleida. Altres comunitats com Navarra i Andalusia també han estat guardonades en algunes categories, mostrant la diversitat i qualitat del teixit productiu porcí de tot el país. A més dels premis tècnico-productius, s’han concedit els tres Premis Especials que reconeixen el compromís global de les granges amb l’excel·lència, la sostenibilitat i la sanitat animal, i que en aquesta edició han recaigut a l’Aragó, Castella i Lleó i Navarra.

El Premi Porc d’Or One Health, de Ceva Salut Animal, ha estat per a la granja Laguarres – Agropecuaria del Isábena, de Mazana Pinsos Compostos, a Laguarres (Osca), de la qual el Jurat ha destacat el valuós treball conjunt del ramader i el veterinari per promoure la salut i longevitat dels animals, així com l’estricta implementació de mesures de bioseguretat i d’un rigorós pla de vacunació, que determinen el seu elevat nivell sanitari i un ús responsable dels antibiòtics.

El Premi Porc d’Or del MAPA a la Sostenibilitat ha recaigut en El Cerruco, d’Agrocesa – Grup Vall Companys, a San Esteban de Gormaz (Sòria). El Jurat ha posat en valor el seu impecable nivell de benestar animal, destacant el sistema de paridores lliures i la gestió íntegra de la ventrada germanada des del naixement, la seva excel·lent bioseguretat i estatus sanitari, i els avenços en matèria mediambiental, amb ús d’energies renovables i optimització de l’ús de l’aigua.

Finalment, el Premi Porc d’Or amb Diamant, el màxim guardó, ha estat lliurat a la SAT 4835 Urra-Zurucuáin, de Pinsos Costa, a Zurucuáin (Navarra). La guanyadora d’aquest premi ha destacat pels seus excel·lents resultats productius, fruit del minuciós i individualitzat maneig de les truges i les seves ventrades, a més d’un òptim control de l’alimentació i de les condicions ambientals, i una excel·lència global en totes les dimensions de gestió tècnica i productiva.

Una de les principals novetats d’aquesta edició ha estat l’actualització del criteri del Premi a la Longevitat, que des d’ara es basa en el percentatge de truges que superen el tercer cicle reproductiu, valorant especialment l’estabilitat del cens i l’equilibri de la piràmide poblacional. Aquest canvi busca posar en valor el treball dels ramaders per millorar la longevitat de les reproductores i la sostenibilitat de les seves explotacions a llarg termini.

Una trobada consolidada per reconèixer l’esforç i compartir coneixement

Aquest esdeveniment està organitzat per l’IRTA, els objectius generals del qual són impulsar la recerca i el desenvolupament tecnològic en l’àmbit agroalimentari, facilitar la transferència dels avenços científics i valorar els avenços tecnològics propis, buscant la màxima coordinació i col·laboració amb el sector públic i privat.

Entre els seus projectes destaca el BDporc, el Banc de Dades de Referència del Porcí, una eina que proporciona informació de referència a les empreses de producció porcina com a element d’ajuda en la presa de decisions. Es tracta d’un projecte al servei del sector per la seva representativitat, la seva trajectòria històrica i la seva voluntat de revisió i actualització constant davant dels nous escenaris econòmics, productius i de sostenibilitat ambiental.

Els Premis Porc d’Or a l’excel·lència en la producció porcina compten amb Ceva Salut Animal i INTERPORC (Interprofessional del Porcí de Capa Blanca) com a coorganitzadors oficials, que acompanyen els Porc d’Or any rere any, sense oblidar la col·laboració i suport del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació des de l’origen dels Premis. També cal agrair els impulsors locals d’aquesta 32a edició: l’Ajuntament de Lleida, Mercolleida i la Diputació de Lleida. I destacar el reduït elenc de Patrocinadors Premium que han donat suport als Premis Porc d’Or pràcticament des dels seus inicis: Sabseg Banasegur, Farm Faes, IFR Group, OPP Group i Semen Cardona.

La 32a edició dels Premis Porc d’Or es va tancar amb un sopar tipus còctel de la mà de Jubany Events i amb la música en directe del grup La Tremenda Pop.

Reunió amb representants del sector porcí

Aprofitant la celebració de la gala, l’IRTA va organitzar aquest divendres al matí una trobada amb representants de les principals empreses del sector porcí per posar en comú reptes i experiències.

A aquesta reunió, a la qual van assistir mig centenar de professionals de xx empreses, és el punt de partida d’una nova iniciativa que és estratègica per a l’IRTA: la de generar un diàleg constant i estructurat amb el sector porcí i amb les administracions per afrontar conjuntament els reptes del segle XXI, entre ells la sanitat i el benestar animal, el canvi climàtic i la sostenibilitat de la producció, tant econòmica com ambiental i social.

“Volem situar les necessitats del sector porcí al centre de la ciència i la innovació que duen a terme en aquest àmbit desenes de professionals de diversos programes de la nostra organització”, va subratllar Carles Vilalta, investigador del programa de Sanitat Animal de l’IRTA-CReSA i coordinador de la iniciativa.

Precisament, la voluntat de l’IRTA és que el sector participi en el projecte constructiu de la nova granja pilot de porcí per a la innovació orientada a la sostenibilitat, benestar i sanitat sota el concepte d’una sola salut, la qual començarà a edificar-se el 2027 al centre IRTA Mas Bové.

PUBLICAT EL

24/10/2025

Personal relacionat

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail