Durant tota aquesta setmana, representants de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries), acompanyats pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, són a la costa oest dels EUA amb l’objectiu d’estrènyer llaços amb la Universitat de Califòrnia per investigar i innovar junts per a la transformació dels sistemes alimentaris en l’actual context de canvi climàtic.
I és que tenim molt en comú. Malgrat estar ben allunyats, molts dels territoris de la conca mediterrània compartim un mateix context amb Califòrnia, així com amb Xile, parts de l’Argentina, de Sud-àfrica o, fins i tot, d’Austràlia: l’anomenat clima mediterrani, que s’està modificant com a conseqüència del canvi climàtic.
“Respecte al segle passat, ara disposem de menys aigua i de menys hores de fred, notem més contrastos de temperatura al llarg del dia i estem exposats a més hores de llum”, explica Joan Girona, investigador emèrit de l’IRTA que ha viatjat a Califòrnia, i uns dels artífexs dels primers acords amb la universitat nord-americana.
La relació de la nostra organització amb la Universitat de Califòrnia va començar fa més de tres dècades, molt centrada en la recerca sobre la gestió eficient de l’aigua de reg, i avui “volem treballar conjuntament de manera més intensa i àmplia, obrint el focus als cultius, la digitalització o la salut global”, explica Josep Usall, director general de l’IRTA. També el director científic, Jordi Garcia-Mas, ha format part de la delegació de la nostra institució als EUA.
“Aquest viatge reafirma la voluntat de l’IRTA per reforçar l’aliança estratègica amb la Universitat de Califòrnia, una de les institucions més prestigioses i capdavanteres en la recerca agroalimentària a escala mundial. Aquesta col·laboració ens ha permès sumar coneixement, compartir talent i impulsar projectes d’alt impacte que responen als grans reptes globals del sector”, afegeix.
Un moment de la reunió de treball, aquest dilluns 22 de setembre a la Universitat de Califòrnia. Font: IRTA. CC by 3.0
El canvi climàtic afecta directament l’agricultura i els sistemes alimentaris, que necessiten ser resilients i enfocar el futur amb solucions noves. Des de l’IRTA estem convençuts que la recerca científica, i les tecnologies i propostes innovadores, són claus perquè això sigui possible, i també tenim clar que no podem treballar aïllats. Per això, avui les aliances internacionals són un eix clau del nostre Pla estratègic.
Ho fa palès aquesta visita a Califòrnia. També, la que vam fer la setmana passada a Suïssa, o la recent aposta per la comercialització a la Xina de la poma Tutti, una varietat adaptada al canvi climàtic que hem desenvolupat al llarg de les últimes dècades en el marc del Hot Climate Partnership.
Enfortir i ampliar la col·laboració amb la Universitat de Califòrnia no només significarà compartir la investigació que fem, reunir-nos periòdicament per debatre qüestions d’interès comú o promoure l’intercanvi de professors, doctorands o investigadors. També, potenciarem una aliança estratègica per transmetre a les administracions públiques d’arreu del món, a les empreses i a la societat els resultats i les oportunitats de la nostra recerca.
“Volem contribuir al benestar de la població catalana a través del proveïment d’aliments segurs, sans i de qualitat, i per això hem d’acompanyar de la millor manera possible el sector agroalimentari català davant els grans reptes globals i promoure’n la prosperitat i el relleu generacional. Estem molt satisfets de fer-ho al costat de la Universitat de Califòrnia, una institució líder en l’àmbit del coneixement i, com nosaltres, molt arrelada al territori”, conclou Usall.