L’IRTA participa de nou en l’elecció dels millors pernils d’Espanya

COMPARTEIX

L'Institut ha realitzat part de les avaluacions sensorials destinades a la sisena edició del Premi "Alimentos de España a los mejores Jamones"

El centre IRTA Monells (Girona) ha acollit els dies 11 i 12 de juny sessions d’avaluació sensorial corresponents a l'edició 2025 del "Premio Alimentos de España a los Mejores Jamones". Un premi organitzat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) nascut al 2016 i que es convoca anualment des d'aquest any. L’objectiu del Premi és contribuir a promocionar els pernils curats de qualitat i millorar la seva imatge i posició al mercat.

En concret, l'IRTA ha coordinat les sessions de degustació del Premi i ha realitzat l'avaluació sensorial dels pernils curats presentats a la modalitat "Jamón Serrano u Otras Figuras de Calidad Reconocidas", mentre que el SIPA (Servei d'Anàlisi i Innovació en Productes d'Origen Animal de la Universitat d’Extremadura) ha avaluat les mostres de la modalitat “Jamón de Bellota Ibérico” al seu centre de Càceres els dies 11 a 13 de juny. En la modalitat de Serrano, el panel de professionals de degustació a l'IRTA ha avaluat sensorialment 17 pernils, mentre que al SIPA s'han avaluat 29 pernils d'ibèrics.

Per a la selecció de mostres, organització i logística de la recepció d’aquestes, així com les sessions d’avaluació sensorial, el MAPA ha comptat un any més amb la col·laboració de l’IRTA i del SiPA. En tot el procés, s'ha garantit la traçabilitat i l’anonimat de les mostres. L’avaluació sensorial es va realitzar en dues fases: una fase visual, per avaluar l’aspecte exterior de la peça entera i l’avaluació sobre el  tall, i una altra de caràcter olfato-gustatiu per avaluar l’olor, el gust, la textura i altres sensacions en boca, com la persistència i i la impressió global de cadascuna de les mostres.

La resolució es dictarà en el termini de sis mesos des de la publicació de l'extracte de la convocatòria del premi en el Butlletí Oficial d'Estat. Els premiats rebran un distintiu d'excel·lència i/o un diploma acreditatiu, podran incorporar el logotip del Premi obtingut en les seves activitats, i incloure la referència al Premi en l'etiquetatge del producte premiat.

Membres de l'equip encarregat de l'avaluació sensorial a l'IRTA

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail