A l’IRTA, coordinem la investigació per transformar la producció de productes fumats llestos per al consum, fent-los més segurs i sostenibles. Ho fem a través del projecte SMOKE UP, una iniciativa que impulsem juntament amb Embotits Monells (líder del projecte) i Angulas Aguinaga, i amb la col·laboració de Proveedora Hispano Holandesa.
Els productes fumats, com el salmó i el bacó, són molt apreciats pels consumidors, però els processos tradicionals d’elaboració poden plantejar reptes en matèria de seguretat alimentària i sostenibilitat. Per això, estem treballant en el desenvolupament de nous mètodes alternatius als processos de fumat tradicionals. L’objectiu és reduir els riscos químics i microbiològics, minimitzar els costos de producció i disminuir l’impacte ambiental associat a aquesta indústria.
“Amb SMOKE UP volem innovar en la producció d’aliments fumats, millorant la seva seguretat i fent que el procés sigui més eficient i respectuós amb el medi ambient. Això permetrà a la indústria oferir productes amb més garanties de qualitat i sostenibilitat”, destaca Elsa Lloret Fortuny, investigadora del programa de Tecnologia alimentària de l’IRTA.
El projecte forma part d’un grup operatiu de l’Associació Europea per a la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles (AEI-Agri), una tipologia d’ajut que promou la col·laboració per avançar cap a una producció alimentària més eficient i responsable. Amb aquesta iniciativa, apostem per tecnologies que assegurin aliments més segurs i saludables per a les generacions futures.
Actuació del Pla estratègic de la PAC 2023-2027 cofinançada per: