A finals de 2022, la revista Agronomy va anunciar el premi a la investigadora Leontina Lipan com a millor investigadora jove de l’any. És un reconeixement que valora la tasca de recerca de joves investigadors menors de 35 anys en l’àmbit de les ciències agroalimentàries. Lipan és investigadora postdoctoral Margarita Salas de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx i actualment, està realitzant una estada de dos anys a l’IRTA amb l’equip d’Agustí Romero, del programa de Fructicultura a l’IRTA Mas Bové. La seva trajectòria científica s’ha centrat a estudiar la sostenibilitat dels recursos hídrics en els cultius d'ametllers fins a l'efecte del reg deficitari sobre la qualitat de la fruita. «Em fa molt feliç rebre aquest premi perquè és un reconeixement a la feina que het fet durant molts anys i això em motiva a seguir treballant en el que més m’agrada», celebra Lipan.
A l’IRTA, la jove investigadora treballa en projectes relacionats amb la millora genètica de varietats d’ametller adaptades al canvi climàtic, tècniques avançades per determinar el comportament de la fruita seca com ametlles i avellanes en els processos d’industrialització, també en el desenvolupament d’eines de detecció de frau per a fruita seca a Espanya i la valorització d’ametlles i avellanes de muntanya per contribuir al desenvolupament rural sostenible. «La meva experiència a l’IRTA està sent molt enriquidora tant a nivell professional com personal. L’equip que m’envolta, tant el meu cap com els companys del centre, m’ho va posar molt fàcil quan vaig arribar i fan que em senti molt ben acompanyada», explica emocionada.
Leontina Lipan, nascuda a Romania, va estudiar Ciència i Tecnologia dels Aliments a la Universitat Politècnica de València (UPV) i va realitzar la seva tesi doctoral sobre la sostenibilitat del cultiu de l’ametller a la UMH. Actualment, també és professora a la Universitat Rovira i Virgili (URV) en l'assignatura Laboratori Integrat d'Operacions Unitats en la indústria alimentària i el 2021 va ser guardonada amb el “Best Speaker Award” en el 2n Congrés Internacional online “Foods”.