• PROGRAMA

    Postcollita

  • PROGRAMA

    Postcollita

  • PROGRAMA

    Postcollita

  • PROGRAMA

    Postcollita

  • PROGRAMA

    Postcollita

El nostre objectiu és millorar la qualitat de les fruites i hortalisses fresques i processades al llarg de tota la cadena de valor, facilitant una producció sostenible i minimitzant les pèrdues i el malbaratament alimentari. El programa està constituït per tres grups de recerca i un servei tècnic. 

Els tres grups engloben tots els aspectes de l’estudi i la millora de la postcollita de fruites i hortalisses, des de la collita fins al consumidor, incloent-hi les disciplines de la fisiologia i tecnologia, la patologia i el processat.

El servei tècnic assessora una gran part de les centrals fructícoles de la zona i d’altres zones de Catalunya, i fa de pont entre el sector i el personal investigador, col·laborant en la formació i transferència dels avenços científics relacionats amb la millora de la postcollita de la fruita.  

Cap de programa

Neus Teixido Espasa

Teixidó Espasa, Neus

Cap del programa Postcollita

Centres on treballa el programa

COMPARTEIX

  • Fisiologia i tecnologia

    • Estudiem la fisiologia de la fruita sota condicions d’estrès abiòtic
    • Utilitzem la regulació metabòlica i molecular de la maduració i senescència del fruit
    • Definim estratègies sostenibles per controlar les fisiopaties i preservar la qualitat de la fruita en postcollita
    • Estudiem compostos volàtils com a marcadors predictius de l’estrès i com a eines per a la revalorització de fruites i hortalisses
    • Avaluem la qualitat sensorial de fruites i hortalisses mitjançant panels entrenats i panels de consumidors
  • Patologia 

    • Estudiem l’epidemiologia de les malalties fúngiques, establertes i emergents
    • Estudiem els mecanismes de defensa de la fruita i els factors de virulència dels fongs
    • Estudiem el microbioma i el seu efecte en el comportament postcollita de la fruita
    • Desenvolupem estratègies de control alternatives als fungicides químics de síntesi: físiques, químiques de baix risc, de control biològic i recobriments
    • Optimitzem estratègies de control: moment d’aplicació, eficàcia i mode d’acció del producte i aplicació de les pràctiques culturals
    • Utilitzem la domesticació de microorganismes per a ús industrial: agents de biocontrol, estimuladors del creixement, etc.
  • Fruites i hortalisses processades

    • Utilitzem tecnologies innovadores per processar fruites i hortalisses
    • Estudiem fonts alternatives de proteïna
    • Desenvolupem productes alimentaris innovadors
    • Valoritzem co-productes i subproductes de la indústria agroalimentària
    • Avaluem la seguretat microbiològica de fruites i hortalisses fresques i processades
    • Estudiem la qualitat i la seguretat de l’aigua en el maneig postcollita i en operacions de processat
    • Estudiem l’efecte del maneig postcollita, de les tecnologies de processat i de la conservació en la supervivència  dels patògens de transmissió alimentària

Personal investigador

Personal investigador en formació

Personal tècnic