El passat dijous 12 de juny vam participar al 5è Simposi de Viticultura Regenerativa, celebrat al Vinseum de Vilafranca del Penedès i organitzat per l’Associació de Viticultura Regenerativa amb el suport del Clúster Vitivinícola Català INNOVI. La jornada va reunir més de 400 persones, tant en format presencial com en línia, i va comptar amb la participació de nou experts i acadèmics, entre ells tres dels nostres investigadors, Felicidad de Herralde, Marc Viñas i Amaia Nogales.
Sota el lema “Vinyes vives: estratègies regeneratives per a l’ecosistema vitivinícola”, el simposi va posar el focus en la viticultura regenerativa com a eina fonamental per fer front als impactes del canvi climàtic. S’hi van abordar temes com el segrest de carboni al sòl, la salut edàfica, les pràctiques agrícoles sostenibles i el seu paper en la compensació d’emissions, així com estratègies per millorar la fertilitat i la resiliència del cultiu de la vinya.
El nostre personal investigador Marc Viñas (Programa de Sostenibilitat en Biosistemes) i Felicidad de Herralde (Fructicultura) van presentar els resultats del projecte VITIREGENERE: viticultura regenerativa per a la millora de la biodiversitat i gestió de la vinya (Ajuda a la Cooperació per a la Innovació. Operació 16.01.01 del PDR de Catalunya 2014-2020). Es tracta d’un Grup Operatiu que té com a socis diversos cellers —Huguet de Can Feixes, Clos Mogador, Jean Leon i Família Torres— per analitzar l’impacte de la viticultura regenerativa sobre el sòl, la biodiversitat i la sostenibilitat del cultiu. Com a part del projecte, també hem participat en la redacció del primer Manual de bones pràctiques en viticultura regenerativa, que es va lliurar durant la jornada a tots els assistents.
La investigadora Amaia Nogales per la seva part, del nostre programa de Protecció Vegetal Sostenible, hi va presentar dos projectes innovadors: ADAPTEX, finançat pel Fons Climàtic de la Generalitat de Catalunya, i RHIZOIMPROVE, de l’Agència Estatal d’Investigació. A ADAPTEX estudiem l’efecte de diversos fongs formadors de micorrizes arbusculars sobre diferents portaempelts de vinya en condicions ambientals amb distinta disponibilitat d’aigua. A RHIZOIMPROVE, explorem estratègies per millorar la salut del rizobioma mitjançant l’ús de microorganismes beneficiosos i compostos bioactius derivats de l’exsudació radicular que reforcin la resistència de les vinyes a malalties del sòl com la podridura blanca de l’arrel o el peu negre.
Amb aquests projectes i la nostra participació en jornades com el Simposi de Viticultura Regenerativa, reforcem el nostre compromís per avançar cap a un model vitivinícola més sostenible, resilient i basat en el coneixement científic. La regeneració del sòl, la biodiversitat microbiana i la salut de la planta són eixos clau per fer front als reptes ambientals presents i futurs del sector.