Les infeccions associades als implants mèdics són un repte sanitari important, amb un gran impacte en la salut dels pacients i en els costos hospitalaris. En aquest context, un equip científic ha desenvolupat una innovadora estratègia per modificar químicament biomaterials dotant-los de propietats antibacterianes que ajudarien a prevenir infeccions en implants biomèdics.
Per dotar-los d’aquesta activitat s’han usat molècules antibacterianes desenvolupades a l’IRTA, en el marc del programa de Producció de remugants. Amb aquest projecte es va plantejar l’oportunitat d’analitzar el potencial d’aquestes molècules per infeccions causades a nivell hospitalari (infeccions nosocomials). Així doncs, es va desenvolupar un catàleg de molècules antibacterianes, algunes ja disponibles i d’altres desenvolupades en el projecte, amb una tecnologia desenvolupada a l’IRTA basada en la producció de proteïnes recombinants.
Aquest treball, finançat per La Marató de TV3, està liderat per quatre grups de recerca, l’IRTA, l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), que pertany al CIBER-BBN, l’Hospital Clínic-IDIBAPS, que pertany al CIBER-INFEC, i l'Hospital Universitari Parc Taulí.
En una primera fase, en el projecte FUNCATH, es va aplicar aquesta tecnologia a catèters i, en una segona fase, en el projecte COAT-IT, s’estudia la seva aplicació per recobrir marcapassos. L’estratègia desenvolupada consisteix a funcionalitzar superfícies dels catèters i dels marcapassos amb molècules antimicrobianes per bloquejar la formació de biofilms de bacteris multiresistents a antibiòtics, com ara Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus resistent a la meticil·lina (MRSA) i Staphylococcus epidermidis resistent a la meticil·lina (MRSE), evitant així infeccions en el pacient.
Aquesta tecnologia representa és una alternativa prometedora als antibiòtics, ja que obre noves vies per combatre la resistència als antimicrobians en l'àmbit sanitari.
Segons l’Elena Garcia Fruitós i l’Anna Arís Giralt, investigadores de l’IRTA, “es tracta d’una solució innovadora i sostenible per prevenir infeccions i afrontar la resistència als antibiòtics de manera global, ja que afecta persones, animals i el medi ambient”.
Fruit d’aquest projecte, s’han publicat dos articles científics, un liderat per l’IRTA i publicat a la revista Pharmaceutics, i un segon estudi, publicat a ACS Applied Bio Materials, liderat per l’ICMAB-CSIC.
Els resultats confirmen que aquest nou recobriment de dispositius mèdics redueix significativament la proliferació de bacteris en els implants mèdics, millorant-ne la seguretat i la durabilitat.
Aquest estudi posa en relleu la importància de la col·laboració científica per trobar solucions als grans reptes de salut global.
Investigadora de biotecnologia aplicada a la producció de remugants
Investigadora de biotecnologia aplicada a la producció de remugants