L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha participat en la "Jornada de Dones Científiques i Innovadores de l’Àmbit Agroalimentari", un acte organitzat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA). La iniciativa, celebrada a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), ha reunit més de 100 assistents i assistentes per debatre sobre el paper fonamental de les dones en la transformació i sostenibilitat del sector agroalimentari.
Sota el lema "Ciència en femení. Cap a un nou sistema d’alimentació sostenible, innovador, just i inclusiu", la jornada ha comptat amb la participació de destacades professionals del sector, entre elles Anna Palli Güell, cap de les oficines de Vigilància Tecnològica i Garantia de la Qualitat de l'IRTA; Elena Beltran Torres, responsable d’Innovació i Desenvolupament a Sant Dalmai Food Company; Amaya Prat Solís, directora d'I+D+i i Sostenibilitat al Grup Ametller Origen; i Mireia Colom Brossa, Project Manager a la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi). La taula rodona ha estat moderada per Anna Ramon Revilla, cap de comunicació del CREAF.
Durant la sessió, s’ha posat en valor la contribució de les dones en la recerca, el desenvolupament i la innovació per millorar els processos de producció, la seguretat alimentària i la sostenibilitat ambiental, en un sector tradicionalment dominat per homes. Les ponents han destacat la importància de la diversitat en la ciència i la innovació, assenyalant que "les dones aporten noves perspectives i estils de lideratge per afrontar reptes globals com el canvi climàtic i la seguretat alimentària".
Superació de barreres i foment del lideratge femení
Una de les reflexions centrals de la jornada ha estat la necessitat de qüestionar les barreres i patrons assumits per les dones a causa de la socialització i les dinàmiques de gènere. Anna Palli ha reivindicat la importància d'explorar noves maneres de cooperar i d’afrontar els models preestablerts amb una actitud crítica i proactiva: "Si podem canviar el que ens diem a nosaltres mateixes, podem canviar la nostra mirada cap al món".
Les ponents han insistit en la necessitat de crear xarxes transversals de suport i mentoria, fomentar el lideratge femení en empreses agroalimentàries i denunciar les desigualtats invisibilitzades. També s’ha fet èmfasi en el fet que moltes dones pateixen el “síndrome de la impostora”, un fenomen que dificulta el seu accés a càrrecs directius i genera una autoexigència desmesurada. La manca de referents femenins en posicions de lideratge i les dificultats per conciliar la vida laboral i personal són altres factors que limiten el seu desenvolupament professional.
Estratègies per trencar barreres
Davant d’aquestes dificultats, les participants han proposat diverses accions per afavorir la igualtat d’oportunitats en el sector agroalimentari:
Un compromís per al futur Aquesta jornada s'emmarca en una sèrie d’iniciatives destinades a visibilitzar el paper de les dones en la ciència i l’agricultura, com el projecte #AgroCientífiques, en el qual investigadores de l'IRTA han compartit experiències amb alumnes de primària per fomentar vocacions científiques entre les nenes.
Les conclusions de la jornada han reafirmat el compromís col·lectiu per impulsar una major inclusió i equitat en l’àmbit agroalimentari, consolidant el paper de les dones com a agents clau en la transformació cap a un model més sostenible, innovador i just.
Cap de les oficines de Vigilància Tecnològica i Garantia de la Qualitat