Josep Usall, director general de l’IRTA; Joaquim Brufau, delegat de l’IRTA a Tarragona; la directora de Transferència i Relacions Institucionals, Rosa Cubel, i la responsable de Transferència, Mireia Molins, van reunir-se el 12 de març a Mas Bové amb autoritats i representants de diversos organismes de la regió de Tarragona per captar les seves inquietuds i necessitats de recerca i innovació en l’àmbit agroalimentari, explicar la recerca que fa l’IRTA a la regió de Tarragona, i presentar-hi el Pla Estratègic. Els assistents van valorar molt positivament la trobada, i van mostrar molt interès que l’IRTA s’obri a la societat i doni a conèixer la recerca que es desenvolupa a Mas Bové.
En concret, els representants de l’IRTA van explicar com la recerca de l’Institut treballa perquè el sector agroalimentari i la societat en general pugui fer front als reptes que planteja l’emergència climàtica. Així, van posar èmfasi en les iniciatives orientades a reduir el malbaratament alimentari, a la producció de proteïna, la sanitat vegetal o el microbioma. Per una altra banda, van presentar casos d’èxit com el programa de qualitat de l’oli d’oliva, el treball en l’àmbit de la biodiversitat de la fruita seca ―avellaner, ametller, noguer i garrofer― i l’olivera, i d’altres relacionats amb la producció animal. També van anunciar la celebració d’un congrés internacional sobre nutrició animal que, si tot va bé, se celebrarà a l’estiu i que aplegarà uns dos-cents membres d’associacions, productors de pinsos, fabricants d’additius alimentaris, científics i altres professionals implicats en la producció animal.
L’IRTA va posar en marxa aquesta mena de trobades, amb el nom de Taules Institucionals, l’any passat. L’objectiu és impulsar i incrementar la interacció de l’IRTA com a palanca d’innovació agroalimentària. En els pròxims mesos, si és possible, està previst celebrar les taules institucionals de les Terres de l’Ebre, Girona i Terres de Lleida i Pirineu.