Actualment, no hi ha tractaments efectius per a molts virus, i en molts casos l’única opció és superar la infecció amb el propi sistema immunitari. Ara, una recerca publicada a Nature Communications, demostra que la plitidepsina, un fàrmac anticancerigen, pot actuar com a antiviral contra diferents virus. La recerca, liderada per IrsiCaixa, ha comptat amb la participació d’equips del Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA), l’Institut Josep Carreras i la companyia farmacèutica PharmaMar.
L’IRTA-CReSA ha tingut un paper fonamental en aquest estudi, contribuint a l’avaluació de l’eficàcia antiviral de la plitidepsina en models experimentals. El nostre equip ha dut a terme proves in vitro i in vivo per determinar com aquest fàrmac afecta la replicació de diversos virus d’interès per a la salut humana. Aquests resultats reforcen la idea que la plitidepsina podria ser un candidat prometedor per desenvolupar nous antivirals d’ampli espectre.
Segons la Julia Vergara, investigadora de l’IRTA-CReSA, “els nostres estudis, en col·laboració amb d’altres centres punters tant a nivell català com estatal, han demostrat que la plitidepstina presenta una activitat antiviral molt prometedora contra virus pertanyents a famílies molt diverses. Aquests resultats obren noves perspectives per al desenvolupament de teràpies antivirals innovadores i d'ampli espectre."
Aquest estudi revela que la plitidepsina no només bloqueja la seva diana terapèutica coneguda, sinó que també modula altres processos moleculars dins de les cèl·lules, generant una "petjada molecular" única. Aquesta modulació cel·lular impedeix que molts virus puguin replicar-se, oferint una estratègia innovadora per al desenvolupament d’antivirals.
A més, el treball ha confirmat que la plitidepsina regula la producció de proteïnes inflamatòries com la IL-6, un fet que podria ser clau en el tractament de malalties com la COVID persistent, on la inflamació crònica juga un paper rellevant. Així mateix, els primers assajos clínics amb pacients hospitalitzats amb COVID-19 suggereixen que aquest fàrmac pot reduir la necessitat d’oxigen en dos dies.
Actualment, la majoria d’antivirals es dissenyen per atacar directament els virus, però l’alta capacitat de mutació d’aquests microorganismes pot fer que esdevinguin resistents als tractaments existents. Per això, els investigadors proposen estudiar altres fàrmacs amb estratègies similars a la plitidepsina per tal de crear una bateria d’antivirals d’ampli espectre, capaços d’actuar ràpidament davant de noves amenaces víriques.
Vergara també afirma que “l’alta capacitat de mutació dels virus i la variabilitat entre les diferents famílies de virus pot limitar l’eficàcia dels antivirals actuals, dissenyats principalment per atacar directament els patògens. Per això, és fonamental explorar estratègies alternatives, com les de la plitidepsina, que permetin desenvolupar antivirals d’ampli espectre capaços de respondre de manera ràpida i efectiva a noves amenaces víriques. Centrar-nos amb aquells factors de l’hoste que els virus utilitzen per a entrar a les cèl·lules i replicar-se podria ser clau per a desenvolupar fàrmacs d’ampli espectre”.