L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) incorporarà un citòmetre de flux d’avantguarda per a la Unitat d’Alta Biocontenció (NBS3) del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA)- Aquesta adquisició ha estat possible gràcies a un ajut del del Ministeri de Ciència i Innovació, resultat de la la convocatòria d'Equipamientos Científico-Técnicos 2024. L’ajuda, permetrà incorporar un citòmetre sortejador cel·lular d’última generació que combina la potència de la citometria de flux amb tecnologia d’imatge també d'última generació.
La citometria de flux és una tècnica analítica d'alta precisió que permet examinar de simultàniament múltiples paràmetres de cèl·lules individuals, utilitzant feixos de llum làser. Aquesta tecnologia mesuara característiques com la mida, la complexitat interna i la presència de marcadors específics, permetent:
En definitiva, aquesta tècnica és fonamental en investigacions biomèdiques, especialment en malalties infeccioses d’alt risc.
El nou citòmetre sortejador cel·lular que s'incorporarà a l'IRTA-CReSA és un sistema de citometria de flux espectral d’última generació. La seva principal innovació és una tecnologia d'imatge, que permet:
Segons Jordi Argilaget, investigador de l’IRTA-CReSA “disposar d'un citòmetre de flux en un entorn d'alta biocontenció permet analitzar amb gran precisió cèl·lules exposades a patògens perillosos, garantint la seguretat del personal i del medi. Aquesta tecnologia permet l'anàlisi de canvis cel·lulars induïts per infeccions, contribuint a entendre els mecanismes immunològics que responen als patògens, així com als efectes dels tractaments i vacunes, tot dins d'un marc de contenció rigorós indispensable per a la investigació de malalties infeccioses d'alt risc. El citòmetre permetrà fer aquests anàlisis a un nivell que fins ara no era possible, sent un dels pocs aparells d’aquestes característiques ubicats en laboratoris de alta contenció a nivell mundial.”
En aquesta línia, la cap del programa de Sanitat Animal, Natàlia Majó, afirma que “aquest equipament representa un avanç molt significatiu per al nostre centre i reforça el paper de l’IRTA-CReSA com a hub de recerca en alta bioseguretat a Catalunya, obrint noves vies de col·laboració i potenciant el desenvolupament de diagnòstics i teràpies innovadores tant per a la sanitat pública com per a la sanitat animal."
La Unitat d’Alta Biocontenció de l’IRTA-CReSA és una infraestructura que permet treballar en condicions de Nivell de Bioseguretat 3. Compta amb sis laboratoris i dotze boxes experimentals, sumats a una plataforma de bioimatge. A més, l’IRTA-CReSA juntament amb el CISA-INIA, conformen la Red de Laboratorios de Alta Seguridad Biológica (RLASB), una Infraestructura Científica i Tecnològica Singular (ICTS) del Ministeri de Ciència i Innovació.
El projecte EQC2024- 008161-P està finançat per MICIU/AEI /10.13039/501100011033 y por FEDER, UE