L’Estació de Vacum de Monells (EVAM), de l’IRTA ha acollit una visita tècnica per mostrar com es poden aplicar les estratègies d’economia circular a la producció ramadera. La jornada, que va tenir lloc el 8 d’abril, va reunir una vintena de persones entre professionals del sector, responsables d’administracions públiques, tècnics, investigadors i representants d’organitzacions europees. Aquesta activitat s’ha dut a terme en el marc del congrés ERIAFF 2025, celebrat a Vic del 7 al 9 d’abril, centrat en la innovació en l’àmbit agroalimentari i forestal.
La visita s’emmarca dins dels projectes Agroeconomia Circular i Bioenergia, dues iniciatives demostratives coordinades per l’IRTA i finançades pel Fons de Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, que tenen com a objectiu principal millorar la sostenibilitat de les explotacions agroramaderes a través de la innovació tecnològica, la gestió eficient dels recursos i la transició energètica.
Al llarg de la tarda, els assistents van poder veure in situ diferents exemples de bones pràctiques en els àmbits de la producció agrària i ramadera. Aquestes inclouen l’ús de sistemes de precisió per al reg i la fertilització dels camps, i la nutrició dels animals, per reduir el consum de recursos naturals, la reutilització de la matèria orgànica de les dejeccions ramaderes en forma de compost pels llits dels animals, per consumir menys palla, i la instal·lació d’un digestor rural per a la producció de biogàs a partir dels purins generats a la granja. També es va destacar la importància d’integrar energies renovables com les plaques solars fotovoltaiques, així com els sistemes de monitoratge i reutilització d’aigua, clau per a la sostenibilitat hídrica.
L’estació també serveix com a banc de proves de pràctiques agrícoles regeneratives, com la fertilització orgànica, la gestió sostenible del sòl i la captura de carboni, que contribueixen a millorar la salut dels ecosistemes i a fer front als efectes del canvi climàtic. També s’està estudiant l’aprofitament sostenible del sotabosc per a la pastura de les vaques, com a estratègia per a millorar la seva salut i benestar.
La jornada es va tancar amb una sessió de preguntes i debat, en què diversos participants van expressar l’interès per traslladar aquestes estratègies als seus territoris i sectors d’activitat. La visita va posar de manifest el paper d’IRTA com a actor clau en la transició ecològica del sector agroalimentari, amb capacitat de generar coneixement, provar solucions i transferir-les a través de col·laboracions amb el teixit productiu, les institucions i la societat.
Aquesta iniciativa, en el marc d’un esdeveniment com l’ERIAFF 2025, reforça el compromís d’IRTA amb la sostenibilitat, la innovació i la cooperació internacional per fer possible una ramaderia més circular, eficient i alineada amb els reptes de futur.