Amb l’objectiu d’apropar al sector productor la informació generada als assajos de recomanació i caracterització varietal, GENVCE llança les noves fitxes de varietats de blat de moro en gra de cicles FAO 400, 500, 600 i 700, que han estat avaluades durant les campanyes 2020, 2021 i 2022 a les diferents regions productores i zones agroclimàtiques d’Espanya.
Aquests materials, en la línia de les fitxes de cereal d’hivern publicades les darreres campanyes, adopten un format orientat al sector productor i als agricultors. Permeten una consulta àgil relativa al comportament productiu dels nous híbrids comercials, al seu cicle de cultiu, a la caracterització agronòmica, i de la qualitat del gra, i inclouen la indicació de l’empresa comercialitzadora. Així, les fitxes GENVCE constitueixen un instrument de gran utilitat, que ofereix una informació objectiva i pràctica que ajuda a decidir quines varietats són les més convenients per sembrar a les diferents zones de producció de blat de moro en gra.
La coordinació tècnica del Grup per a l’Avaluació de Noves Varietats de Cultius Extensius a Espanya (GENVCE) es du a terme des del programa de Cultius extensius sostenibles de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), compta amb xarxes d’assajos de cereal d’hivern (blat tou en producció convencional i ecològica, ordi, blat dur, triticale, civada i sègol), colza i blat de moro per a gra. A més, a la campanya 2023 es tornen a entomar i iniciar nous treballs en xarxa amb espècies de lleguminoses i gira-sol. La informació generada per GENVCE és fruit d’una rigorosa metodologia de feina, amb protocols consensuats amb el sector d’obtenció de llavors, l’execució d’assajos per tècnics especialitzats i l’aplicació d’eines estadístiques per a l’anàlisi i validació de resultats.
GENVCE és una xarxa consolidada d’assajos d’avaluació varietal de post-registre de referència a Espanya amb més de trenta anys d’existència. Els membres de l’organització són lIinstitut Andalús de Recerca i Formació Agrària, Pesquera, Alimentària i de la Producció Ecològica (IFAPA-Junta d’Andalusia), el Centre de Transferència Agroalimentària del Govern d’Aragó, el Centre Recerca Agrària de Mabegondo (CIAM) de Galícia, l’Institut Regional de Recerca i Desenvolupament Agroalimentari i Forestal de Castella-La Manxa (IRIAF-JCCM) i l’Institut Tècnic Agronòmic Provincial (ITAP) de la Diputació d’Albacete, l’Institut Tecnològic Agrari (ITACyL) i el Centre Tecnològic Agrari i Agroalimentari (ITAGRA) a Castella i Lleó, el Centre d’Investigacions Científiques i Tecnològiques d’Extremadura (CICYTEX), l’Institut Madrileny de Recerca i Desenvolupament Rural, Agrari i Agroalimentari (IMIDRA), l’Institut Navarrès de Tecnologies i Infraestructures Agroalimentàries (INTIA) i l’Institut Basc de Recerca i de Desenvolupament Agrari (NEIKER). Està presidit per la Subdirecció General de Mitjans de Producció Agrícola del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, que dona suport a la seva coordinació a través de l’Oficina Espanyola de Varietats Vegetals.