La jornada fructícola d’estiu reuneix més de 150 professionals de la poma a Mas Badia

COMPARTEIX

Una de les tecnologies que s'ha presentat és un sistema per aplicar fitosanitaris de manera més precisa a partir d'uns sensors que analitzen les característiques de cada pomera. Font: IRTA. CC by 3.0

A Catalunya, les nits cada vegada són menys fredes, i això afecta la producció d’algunes varietats de pomes, com la Gala, a les quals els costa més d’agafar el seu atractiu color vermell. La manca de fred també està començant a provocar una pèrdua de sincronització entre el moment de la floració dels fruiters i l’aparició dels insectes pol·linitzadors. O, l’augment de temperatures, combinat amb pluges abundants, està afavorint l’expansió d’un fong anomenat Glomerella, que afecta de ple les pomeres, i que comença a preocupar el sector. Així mateix, cal anar ajustant el moment de la recollida en funció de la varietat i de la meteorologia, perquè d’ell en depèn, entre d’altres, la quantitat de midó que tindran les pomes, cosa que pot condicionar el preu que els productors rebin a l’hora de vendre les seves fruites.

Són alguns dels reptes que actualment afronta el sector, que cada any té l’oportunitat de conèixer les investigacions i innovacions en l’àmbit del cultiu de pomes que duu a terme l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) per entomar aquests desafiaments en el marc de la jornada fructícola d’estiu de Mas Badia. Enguany s’ha celebrat aquest dimecres, 6 d’agost, a punt de començar la collita de Gala a les comarques gironines.

Un expositor amb diferents varietats de pomes i els resultats de les investigacions de l'última campanya fetes des de l'IRTA. Font: IRTA. CC by 3.0

Una necessària revisió anual

“És una revisió que fem anualment des de fa gairebé quatre dècades, perquè el sector necessita conèixer les característiques de les noves varietats de pomes i les tecnologies emergents”, explica Joan Bonany, investigador del programa de Fructicultura i director de l’IRTA Mas Badia. “Fa uns anys ens preocupaven unes plagues, i ara unes altres; fa temps teníem unes varietats de poma que funcionaven en un clima menys càlid, i ara n’hi ha de més adaptades al canvi climàtic; i, en els últims temps, disposem de novetats engrescadores en l’àmbit de la digitalització”, relata.

A la jornada hi han assistit més de 150 de productors i tècnics, especialment de les comarques gironines, on la poma és el cultiu majoritari en l’àmbit dels fruiters, però també de les terres de Lleida, on la collita de Gala ja ha començat. Com ja és tradició, ha sigut una trobada a peu de camp. Els professionals, repartits en diversos grups, han recorregut els terrenys adjacents a la masia de Mas Badia, que compta amb deu hectàrees de pomeres, on investigadors de l’IRTA i representants d’empreses tecnològiques els han explicat el més nou.

Una investigadora de l'IRTA explica diverses conseqüències que la manca de fred té en el cultiu de pomes. Font: IRTA. CC by 3.0

Varietats, malalties i tecnologies dels nous temps

I el més nou està tenyit pels reptes que suposen el canvi climàtic i la digitalització. Per exemple, ja estan disponibles uns sensors que es poden instal·lar en vehicles i que llegeixen la radiació gamma del sòl per conèixer la seva composició i determinar així com regar-lo o fertilitzar-lo. També, s’han dissenyat uns sistemes per aplicar més o menys fitosanitaris contra el pugó verd en funció de les característiques de les pomeres, que en un futur podran detectar directament els brots on hi ha pugó perquè el tractament sigui encara més selectiu.

Així mateix, si bé la Gala està afectada per la manca de fred a les nits, d’altres varietats, com la Stellar, creada per l’IRTA i investigadors de Nova Zelanda en el marc del Hot Climate Parnership, no se’n veuen perjudicades. O, com han explicat professionals del programa de Fructicultura, s’està veient que la varietat Alpigala és més adequada per a plantacions que no es troben a primera línia de la costa, que sense la marinada no tenen nits tan refrescants.

Assistents a la jornada caminant entre els camps de pomeres de l'IRTA Mas Badia. Font: IRTA. CC by 3.0

La jornada fructícola de Mas Badia és una de les tres grans jornades sobre fruiters que organitza anualment l’IRTA, que també celebra una gran jornada a Mollerussa a la tardor i una jornada d’hivern, de nou sobre la poma, al mateix centre gironí.

PUBLICAT EL

06/08/2025

PROGRAMES

Personal relacionat

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail