Després del primer projecte pilot d'energia agrovoltaica en fruiters que vam posar en marxa a l'IRTA, A partir del 2026, l’IRTA inicia un nou projecte d’"Agrovoltaica. Combinació de conreus i instal·lacions solars fotovoltaiques a Catalunya", amb l’objectiu de continuar estudiant la convivència entre cultius agrícoles i la generació d’energia solar. Aquesta nova iniciativa, que se situa en el marc del projecte anterior d’energia agrovoltaica a Catalunya, explora l’ús de sistemes fotovoltaics en noves tipologies de cultius com la vinya, hortícoles, cultius extensius i cítrics, a diferència de l'anterior estudi que es va centrar en el cultiu de pomers.
Aquest projecte tindrà una durada fins al 2029, amb una inversió planificada entre 2026 i 2029. Abans de la seva implementació, el 2025 es prendrà la decisió sobre la tecnologia que s’utilitzarà per a les instal·lacions fotovoltaiques, tenint en compte les especificitats de cada cultiu i el seu impacte en la producció agrícola. En paral·lel, s’està observant el que es fa fora de l’IRTA per identificar les millors pràctiques i aplicacions tecnològiques per al projecte.
En aquesta nova etapa, hem de tenir en compte que la coexistència d’activitats agrícoles i la generació d’energia solar suposa un repte en un territori com Catalunya, on el sector agrícola és fonamental i, al mateix temps, la necessitat de producció d’energia renovable creix exponencialment. És per això que continuem investigant en la compatibilitat de la producció alimentària i la generació d’energia renovable, buscant sinergies que puguin beneficiar ambdós sectors.
Amb un finançament de 4.845.000 € del Fons Climàtic, i una durada de cinc anys, el nou projecte d'agrovoltaica a Catalunya tindrà com a objectiu estudiar més a fons la convivència entre plaques solars i conreus, avaluant els efectes positius que aquesta interacció pot tenir en el sector agrícola, tot garantint una rendibilitat per als productors.