El Grup Operatiu liderat per FRUILAR, juntament amb TORNAFRUIT, com a empreses productores rellevants del sector, i AFRUCAT al capdavant de la coordinació, , i amb la participació de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) com a centre tecnològic, estem participant en el projecte pilot innovador POMCRACK. L’objectiu és minimitzar el cracking —una fisiopatia que provoca fissures a la pell de la fruita— en les varietats de poma ‘Fuji’ i ‘Rossy Glow’.
Aquesta alteració afecta greument la qualitat i conservació de la fruita i, per tant, la seva comercialització, podent arribar a suposar pèrdues de més del 50% de la collita en aquestes varietats. Els factors que l’originen són diversos: l’estrès hídric, la nutrició desequilibrada, la maduresa excessiva, les altes temperatures o la radiació solar.
"El cracking pot arribar a suposar pèrdues superiors al 50% en collites de ‘Rossy Glow’ i ‘Fuji’. A través del projecte pilot innovador POMCRACK, volem comprendre millor els factors que el desencadenen i trobar estratègies eficients per minimitzar-ne la incidència", explica Luis Gonzalez, investigador del programa de Fructicultura de l’IRTA.
El projecte aposta per una gestió de reg de precisió, monitoritzant l’estat hídric dels arbres en temps real mitjançant microtensiòmetres (FloraPulse). Això permetrà optimitzar el reg i ajustar-lo a les necessitats reals dels arbres segons la seva fisiologia i l’entorn climàtic.
A més, es posaran a prova diferents tractaments amb bioestimulants, protectors de cutícula i hormones vegetals per reforçar la resistència de la pell de la fruita i reduir-ne les esquerdes. També s’introduirà una tècnica innovadora de tinció de la fruita per identificar els períodes més sensibles al cracking i aplicar els tractaments en el moment més efectiu.
També s'avaluarà l’estat nutricional de les plantes, així com la influència de les condicions climàtiques locals, posant especial atenció a les temperatures extremes, un factor clau en el context de canvi climàtic.
El projecte pilot innovador POMCRACK vol contribuir a una producció de poma més rendible, eficient i ambientalment sostenible. A més de millorar el percentatge de fruita comercialitzable, promou un ús racional de l’aigua i dels inputs agronòmics, reforçant la resiliència del conreu davant les noves condicions climàtiques.
Aquest projecte pilot representa una aposta per la modernització del cultiu de pomeres a Catalunya, amb potencial de replicació en altres regions amb característiques similars.
Actuació del Pla Estratègic de la PAC 2023-2027 cofinançada per: