El digestat com a recurs clau en la bioeconomia circular

COMPARTEIX

L’IRTA participa en la presentació de l’Estratègia Catalana del Digestat

El passat 27 de març, el nostre investigador August Bonmatí, cap del programa de Sostenibilitat en biosistemes de l’IRTA, va participar en la Jornada sobre l’Estratègia Catalana del Digestat. Aquesta trobada, celebrada al Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya i retransmesa en línia, va coincidir amb la publicació oficial d’aquesta estratègia, una peça clau per a la descarbonització del sector agroalimentari i la sostenibilitat del biogàs.

Una nova estratègia per a la bioeconomia circular

La Generalitat de Catalunya ha presentat aquesta iniciativa en el marc de l’Estratègia Catalana del Biogàs 2024-2030 i de l’Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya 2030. L’objectiu principal és establir un model de gestió sostenible del digestat, minimitzant el seu impacte ambiental i potenciant-ne el valor econòmic.

Tradicionalment considerat un residu secundari en la producció de biogàs, el digestat ara es vol revalorar com un bioproducte clau per a la fertilització agrícola i la generació de productes d’alt valor afegit. Segons Neus Ferrete, subdirectora general d’Agricultura de la Generalitat, "el creixement en la producció de biometà des del 2021 ha estat notable, i l’estratègia de biogàs i digestat ha de transformar el mapa energètic i agrari amb un enfocament conjunt".

La contribució de l’IRTA: innovació en la valorització del digestat

Durant la seva intervenció, August Bonmatí va presentar les tecnologies disponibles per a la valorització de la fracció sòlida i líquida del digestat. Va destacar opcions per convertir-lo en fertilitzants orgànics d’alt valor i la necessitat de trobar usos eficients per a la fracció líquida, especialment en territoris propers a les plantes de biogàs. "S'està desenvolupant i optimitzant tecnologia per obtenir biofertilitzants de qualitat amb una perspectiva integradora", va afirmar Bonmatí.

Alguns dels reptes que es van abordar durant el debat són:

  • La doble tramitació administrativa en la gestió del digestat.
  • La necessitat de grans plantes de digestió anaeròbia per garantir la viabilitat econòmica.
  • L'aplicació eficient dels subproductes resultants en l’agricultura.
  • La codigestió amb residus de diferent origen, sempre garantint la qualitat.
  • L'ús de fraccions líquides en territoris amb dèficit hídric.

L'estratègia també preveu la creació d'un marc normatiu clar, la reducció de costos d'inversió en tecnologies de tractament i la promoció de la recerca per millorar l’eficiència dels processos.

PUBLICAT EL

07/04/2025

Personal relacionat

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.