Desplegar menú lateral
02/10/2019

Welfair™, la primera certificació de Benestar Animal que se centra en l’avaluació de l’estat i del comportament dels animals

· L’IRTA i NEIKER-Tecnalia presenten el segell WELFAIR™ per impulsar una producció animal més ètica i responsable.

· Els protocols d’avaluació han estat ratificats per un consorci de científics de la UE en dos projectes europeus (Welfare Quality i AWIN).

· Els productes que incorporin el segell Welfairestaran disponibles en establiments de venda especialitzada així com cadenes de distribució o mercats.

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), en col·laboració amb l’Institut Basc d’Investigació i Desenvolupament Agrari (NEIKER-Tecnalia) presenten la certificació Welfair de benestar animal per a les principals espècies ramaderes orientades a la producció d’aliments, com són el bestiar boví , porcí, oví, aus de carn i de posta, i conills. El nom del segell és un joc de paraules entre ‘welfare’ i ‘fair‘, ‘benestar’ i ‘just’ en anglès, respectivament.

La certificació Welfair™, representada pel segell de Benestar Animal, avala davant el consumidor que els animals vinculats al segell han viscut i han estat sacrificats sota condicions èticament responsables de benestar, d’acord amb els protocols establerts en els projectes europeus Welfare Quality i AWIN (Animal Welfare Indicators).

Segell WelfairTM

Així s’avaluen els 4 principis bàsics en què es fonamenta el benestar animal:

1) Una bona alimentació (lliures de set i desnutrició).

2) Un bon allotjament (amb llibertat de moviments, confort a la zona de descans i confort tèrmic).

3) Un bon estat de salut (que inclou absència de dolor, lesions i malaltia).

4) Un comportament apropiat a les característiques de l’espècie (incloent una conducta social positiva, que puguin mostrar comportaments importants per a l’espècie i no hi hagi conductes anòmales, que no tinguin por de l’home i un estat emocional general positiu).

Aquesta certificació analitza com es troben realment els animals, més enllà de les condicions en què s’allotgen, garantint a granges i escorxadors haver superat els requisits establerts per la Welfare Quality Network, la xarxa de centres de recerca de la UE que vetlla per la integritat dels protocols Welfare Quality, i de la qual l’IRTA és membre; així com la AWIN (The European Animal Welfare Indicators Network), amb la qual treballa el centre de recerca NEIKER, col·laborador de l’IRTA.

L’ètica com a motor de canvi

Antoni Dalmau, investigador de l’IRTA, afirma que: “Com a societat, ja vam decidir en el Tractat de Lisboa que els animals no humans eren éssers sensibles i aquest és el fonament del benestar animal. D’altra banda, els consumidors trien cada vegada productes més ètics, i això és el que promou la consolidació d’aquesta certificació “.

Tradicionalment, l’avaluació del benestar animal es centrava en la revisió de requisits en relació a les instal·lacions i al maneig, però, tal com afirma Dalmau, “des de l’IRTA pretenem contribuir, a través de la investigació, a la modernització, competitivitat i desenvolupament sostenible de la producció animal, i en un major coneixement de les necessitats fisiològiques, comportamentals i emocionals dels animals. El nostre segell Welfairés el resultat de 15 anys d’investigació científica duta a terme a l’IRTA en col·laboració amb els membres de la Welfare Quality Network i garanteix que, qui el posseeixi, compleix la normativa en benestar animal per sobre de la legislació europea vigent”.

Inma Estevez, investigadora especialitzada en benestar animal de NEIKER, assenyala que “aquesta certificació es basa també en l’experiència i coneixement de l’equip de NEIKER en el camp de l’etologia aplicada i el benestar animal. Destaca entre ells el projecte europeu AWIN, en el qual es van desenvolupar protocols d’avaluació del benestar en ovelles i galls dindi. Fruit d’aquest coneixement és també el desenvolupament de les primeres aplicacions per a dispositius mòbils a nivell mundial per a l’avaluació del benestar animal en granja. Aquestes eines permeten, a més, l’anàlisi in situ i immediat de les dades, que el ramader conegui els resultats de l’avaluació “.

Per obtenir el certificat Welfair™ les empreses s’han de sotmetre a una auditoria per part d’una empresa de certificació independent, la qual ha de tenir els seus auditors formats segons estableix la Welfare Quality Network o la AWIN, i serà supervisada per l’IRTA per garantir la correcta aplicació dels protocols d’avaluació.

Els productes que incorporin el segell Welfair ™ es podran trobar en establiments de venda d’alimentació, tant botigues especialitzades i mercats, com cadenes de distribució. D’aquesta manera, el consumidor podrà visualitzar el logo del Welfair™, que li garanteix que allò que adquireix compleix els estàndards màxims en matèria de benestar animal.

Més informació a: animalwelfair.com