Desplegar menú lateral
04/12/2023

Una fertilització del sòl en zones de pastura més eficient i sostenible

Zona de pastura a la Garrotxa amb vaques en explotació extensiva al fons (Foto: IRTA)

Aquest és el principal benefici que es vol aconseguir amb el projecte RESOL. Tècnics del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de l’IRTA col·laboren en un estudi que estima el retorn de nutrients al sòl de les pastures per part del bestiar.

La informació que se’n reculli servirà per optimitzar el càlcul de l’ús de nitrogen i d’altres nutrients utilitzats com a fertilitzants en l’agricultura en les explotacions ramaderes en extensiu.

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa col·laboren en el projecte demostratiu “RESOL: Retorn de nutrients en el sòl de les pastures a partir de les dejeccions de les vaques en extensiu” amb l’objectiu de promoure una producció agrària més sostenible.

Durant l’època de pastura a la Garrotxa, l’equip liderat per la investigadora Marta Terré, del programa Producció de Remugants de l’IRTA, estimarà el retorn de nutrients com el nitrogen, el fòsfor, el potassi, el calci i el magnesi, al sòl en explotacions bovines en extensiu. Aquesta informació permetrà als tècnics del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa elaborar una millor planificació de la fertilització de les pastures fent-ne una gestió més eficient que permeti optimitzar l’ús de nitrogen i d’altres nutrients utilitzats en l’agricultura, minimitzant els efectes negatius d’un excés de fertilització cap al medi ambient i assegurant la qualitat i els rendiments productius dels cultius i de les pastures.

L’objectiu del projecte és, per tant, “millorar les recomanacions de la fertilització de les pastures amb dades obtingudes en el nostre territori i promoure una producció agrària més sostenible”, segons explica la investigadora principal del projecte.

Durant les dues fases d’estudi de la iniciativa, s’analitzaran mostres de femtes i orina de vaques de pastures en extensiu de la zona de la Garrotxa, una de les zones on la presència de pastures és més elevada a Catalunya.

La rellevància del projecte RESOL radica en el fet que aborda un aspecte, el de la quantitat de nutrients que eliminen els animals mentre pasturen, del qual se’n tenen poques dades lligades al territori, però que pot aportar claus molt rellevants a l’hora de fer una bona planificació de la fertilització en pastures on l’aprofitament de la collita es fa ‘a dent’ pel bestiar, és a dir, en àrees on els animals s’alimenten directament del camp mentre pasturen.

Com a projecte aplicat i demostratiu, un cop finalitzades les fases d’estudi, les conclusions i propostes a seguir es presentaran en una de les jornades tècniques del Pla Anual de Transferència Tecnològica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) que tindrà lloc el febrer del 2024. D’aquesta manera es pretén dotar d’eines als ramaders perquè puguin fer una planificació de la fertilització de les pastures més respectuosa amb el sòl i amb el medi ambient, afavorint de retruc la sostenibilitat de les explotacions ramaderes en extensiu.

Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.