STELLAR, la primera varietat de poma primerenca adaptada a climes càlids, es presenta davant de productors de tot el món
Obtinguda a Catalunya en el marc del Hot Climate Partnership, ahir es va donar a conèixer a la fira Fruit Attraction de Madrid, un dels principals esdeveniments mundials del sector hortofructícola
STELLAR™ madura entre 1 i 2 setmanes abans de Gala i amb temperatures superiors als 40 graus
Més de 100.000 professionals de 145 països passen, des d’ahir i fins demà, per la 16a edició de la fira Fruit Attraction als pavellons d’IFEMA Madrid. És un esdeveniment de referència per al sector hortofructícola global i un aparador idoni per a la presentació en societat d’STELLAR™, la primera varietat de poma primerenca adaptada específicament a climes amb estius càlids, que s’ha creat a Catalunya al llarg de les dues últimes dècades. S’espera que STELLAR™ sigui escollida per productors d’arreu del món que vulguin oferir als consumidors pomes fresques de gran sabor, textura i aspecte en ple estiu i malgrat les altes temperatures.
Aquesta innovadora varietat de poma és, després de TUTTI, la segona que presenta el Hot Climate Partnership, un programa de millora varietal pioner al món que va néixer l’any 2002 per treballar en l’obtenció de pomes i peres adaptades a l’augment de temperatures. En formen part l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), el seu homòleg a Nova Zelanda, Plant & Food Research, i l’associació catalana de productors de fruita Fruit Futur, a més de l’empresa VentureFruit, sòcia estratègica per a la comercialització global de les varietats. Així mateix, en el cas de STELLAR™, l’empresa francesa IFO serà l’encarregada de vehicular, arreu del món començant per Europa, la venda de pomeres d’aquesta varietat.
Un “punt d’inflexió” per a productors i consumidors
A la presentació oficial d’STELLAR™ ahir a la tarda a IFEMA hi van assistir Morgan Rogers, director general de VentureFruit, Josep Usall, director general de l’IRTA, Emma Brown directora de obtencions vegetals de Plant and Food Reserach i Jaume Armengol, president de Fruitfutur. “Estem convençuts que STELLAR™, juntament amb TUTTI, són oportunitats de progressar en climes càlids i amb altes temperatures, tant a Catalunya com en altres zones del món que, a poc a poc, també estan vivint aquesta situació d’escalfament”, va explicar Usall. “Com a professionals de la ciència i la innovació, continuarem treballant intensament en el cultiu de pomes i peres d’alta qualitat adaptades al canvi climàtic. Així doncs, avui celebrem STELLAR™ i en el futur esperem celebrar altres varietats d’alt impacte juntament amb els nostres socis”, va afegir.
Per a Rogers, “STELLAR™ representa més de 20 anys de cultiu natural i innovació científica, i és realment un exemple estel·lar del que es pot aconseguir quan col·laborem amb grans socis”. Pel que fa a la incorporació de l’empresa IFO al projecte, Rogers va dir que “estem encantats de veure que STELLAR™ prospera sota la seva gestió. Junts, esperem el seu desenvolupament global mentre proporcionem als productors de tot el món una varietat de poma excel·lent”. Finalment, el director general de VentureFruit va assegurar que “STELLAR™ representarà un punt d’inflexió tant per als productors com per als consumidors“.
Què aporta STELLAR™ i com s’ha creat
Aquesta nova varietat, també coneguda com a HOT81A1, madura uns deu dies abans que la Gala, i així se situa com la primera varietat de poma a madurar en el calendari de producció. Té un color vermell molt brillant i atractiu, alhora que presenta una textura cruixent i sucosa. I, sobretot, el seu procés de maduració resisteix temperatures de més de 40 graus, a diferència del que passa amb altres varietats que amb la calor poden madurar massa ràpid i patir canvis de color, textura o rendiment. Així mateix, STELLAR™ creix bé en climes temperats com els de les grans zones productives de poma d’Europa, igual que TUTTI.
Totes dues varietats són el resultat de processos molt lents de creació que es basen en un programa de millora genètica que segueix les pràctiques tradicionals i on intervé l’atzar. Es tracta d’entrecreuar pol·len d’una varietat amb flors d’una altra varietat, fer múltiples encreuaments, recollir-ne les llavors i sembrar-les als terrenys més calorosos que té l’IRTA, situats en terres de Lleida. Al cap de quatre anys, es cullen els fruits i se seleccionen les varietats que es comprova que són més resistents. Després, s’analitzen diversos paràmetres per acabar seleccionant unes poques desenes d’arbres, a l’espera que tornin a fer fruits al cap de dos o tres anys. Els arbres que amb les millors pomes acaben essent els escollits.
És el cas de TUTTI, d’STELLAR™ i de dues varietats més que el Hot Climate Partnership espera comercialitzar a partir de l’any vinent. També, altres varietats de poma i algunes de pera estan completant els seus darrers anys d’avaluació.