Programa SOM TERRA: L’IRTA aposta per l’agricultura regenerativa com a estratègia per revertir la degradació del sòl agrícola
La regenerativa s’enfoca a recuperar les propietats del sòl, potenciar la biodiversitat i garantir una producció agrícola sostenible.
Georgina Alins, investigadora i coordinadora del projecte AgriRegenCat, ha compartit els seus coneixements sobre l’agricultura regenerativa al programa de ràdio “Som Terra” d’EMUN FM. En aquesta entrevista, Alins exposa els fonaments d’un model agrícola que pretén revertir els danys
causats per la intensificació de l’agricultura durant la segona meitat del segle XX, com la degradació del sòl i la pèrdua de les seves propietats a causa de pràctiques intensives. Però, què fa que l’enfocament regeneratiu sigui tan revolucionari?
Una mirada cap a la terra
Per Alins, l’agricultura regenerativa és una manera més conscient d’entendre l’agricultura, una “mirada amable” que, a més de produir aliments, es centra en restaurar les propietats del sòl. “La terra és la base de tot cultiu”, explica, insistint en la importància de protegir-ne la qualitat per garantir la producció alimentària a llarg termini. El sòl, comenta, és un recurs que no és renovable a escala humana, i per això, l’agricultura regenerativa s’ha de veure com una alternativa favorable per protegir-lo i regenerar-lo.
Petits passos cap a grans canvis
Un dels punts clau que destaca és que l’agricultura regenerativa no requereix transformacions radicals d’un dia per l’altre. “Podem començar per petits canvis que anem incorporant a poc a poc”, explica. Per exemple, en plantacions de fruiters, deixar créixer una catifa de vegetació pot protegir el sòl de l’erosió i ajudar a la biodiversitat amb insectes beneficiosos que controlen plagues.
En aquest model, els animals no són un problema, sinó una solució. Els insectes, ratpenats i aus rapinyaires ajuden a controlar plagues de manera natural. “Els insectes són els nostres aliats”, assegura Alins, demostrant com la biodiversitat pot ser la nostra aliada pels camps agrícoles.
Un futur prometedor
Tot i que l’agricultura regenerativa encara s’estigui investigant, a l’IRTA ja s’estan obtenint resultats prometedors, com s’ha vist en cultius de fruites, on, quan s’aplica una coberta vegetal entre les files dels arbres, es veu un augment notori de la biodiversitat de la finca. Aquesta biodiversitat ajuda a combatre plagues i també a pol·linitzar els arbres. També s’ha observat en
cultius extensius que la reducció del llaurat ajuda a evitar la pèrdua del sòl i preserva la seva estructura. A més, l’ús de fertilitzants orgànics, s’ha vist com una alternativa efectiva per reduir la petjada de carboni en l’aplicació dels cultius de l’arròs.
El projecte d’agricultura regenerativa a Catalunya
AgriRegenCat és un projecte que promou l’adopció de pràctiques regeneratives en l’agricultura catalana, amb l’objectiu de trobar les millors pràctiques per regenerar la salut del sòl en cultius essencials de Catalunya. El projecte està investigant les solucions concretes per regenerar els sòls i impulsar un model agrícola més equilibrat i productiu. Per saber-ne més visita la seva web: Agricultura Regenerativa – IRTA.
Escolta el pòdcast
Per aprofundir en les idees de Georgina Alins i escoltar la seva entrevista completa, pots accedir al programa “Som Terra” d’EMUN FM al següent enllaç: Som Terra – Podcast.