Desplegar menú lateral
29/10/2019

MIDMACC, un projecte per a revitalitzar les zones de muntanya i fer-les més resistents al canvi climàtic

L’IRTA participa en aquest projecte liderat pel CREAF, que vol recuperar zones de pastures, introduir vinyes i gestionar el bosc per a la prevenció d’incendis forestals, entre d’altres accions.

Les zones de muntanya del sud d’Europa són molt sensibles al canvi climàtic. A les zones de muntanya mitjana (entre els 500 i els 1.000 metres d’altura), ja és un fet evident que hi ha menys aigua disponible, que les sequeres són més llargues i severes, i que la freqüència d’incendis forestals està augmentant. A més a més, són zones que pateixen una despoblació progressiva per manca d’oportunitats.

En aquest context neix el projecte LIFE MIDMACC, Mid-mountain adaptation to climate change, que té com a objectiu fomentar el desenvolupament local d’aquestes zones i, alhora, gestionar aquests paisatges per fer-los més resistents al canvi climàtic.

Es tracta d’un projecte liderat pel CREAF, i que compta amb la participació com a socis de l’IRTA i altres institucions com l’Instituto Pirenaico de Ecología (IPE-CSIC), l’Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic (OPCC-CTP), l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Saragossa (UNIZAR) i la Universitat de la Rioja (UR).

Un nou escenari d’adaptació i alternatives

Per part de l’IRTA, hi participen els científics i científiques Felicidad de Herralde, Robert Savé, Marc Viñas, Anna Puig i Elsa Varela (del CREDA), coordinats per l’investigador Xavier Aranda. Hi treballaran en l’àmbit de les vinyes de muntanya, que inclou camps a l’Empordà, la Cerdanya i La Rioja.

En aquesta activitat s’avaluarà el paper de la vinya en muntanya com a factor d’adaptació de l’agricultura de muntanya al canvi climàtic, i també com a nou escenari per a la vinya.

«Gràcies a la nostra recerca els productors agrícoles podran fer previsions i adaptar-se al canvi climàtic amb antelació i perspectiva» explica Xavier Aranda. «En aquest context, proposarem alternatives en el camp de l’agricultura a d’altres activitats econòmiques que potser no es podran mantenir», afegeix l’investigador.

LIFE MIDMACC treballarà en zones de muntanya mitjana al sud dels Pirineus: a la Rioja, a l’Aragó i a Catalunya (en concret, a la zona de l’Albera). En aquests territoris s’implementaran mesures per a gestionar el paisatge que, alhora, millorin el seu desenvolupament socioeconòmic i incrementin la resiliència als impactes del canvi climàtic.

Seran mesures pensades per a promoure tres activitats agro-silvo-pastorals que ja eren comunes  en aquestes zones en èpoques passades: recuperar pastures on ara hi ha matollars, fent-hi estassades i introduint-hi ramaderia extensiva; gestionar el bosc per a la prevenció d’incendis, també amb l’ajut de la ramaderia extensiva; i introduir vinyes en zones de muntanya.

Recuperar un paisatge en forma de mosaic

Un dels focus del projecte és la recuperació del paisatge combinat, on el bosc, els conreus i les pastures siguin les peces d’un mosaic agro-silvo-pastoral. Un paisatge mixt que és capaç d’aportar una major biodiversitat, que aporta més serveis ambientals o ecosistèmics vitals per a la societat i que és més sostenible i resilient al canvi climàtic. «En les darreres dècades, aquest mosaic s’ha anat perdent progressivament a causa de l’abandonament rural i la reducció de l’activitat socioeconòmica, fet que ha provocat que  les zones de pastura i cultiu en desús hagin passat a bosc o matollar amb la conseqüent homogeneïtzació del paisatge», comenta Diana Pascual, una de les coordinadores del projecte.

El projecte també quantificarà els beneficis d’aplicar aquestes mesures d’adaptació, des d’un punt de vista ambiental i econòmic, en les tres àrees estudiades. Així, podrà oferir recomanacions al sector agroforestal i coordinar polítiques amb les administracions públiques. «Com a producte final del projecte, elaborarem una guia per a l’adaptació de les zones de muntanya mitjana, vàlida i replicable  en d’altres regions muntanyoses del sud d’Europa», conclou Eduard Pla, l’altre coordinador.

El projecte compta amb la participació de diferents actors vinculats als territoris on s’implementarà el projecte, que es coordinaran a través de diferents comitès territorials . En aquests comitès hi haurà representants del sector agrícola i forestal, de l’administració local i autonòmica, de l’àmbit de la recerca, d’associacions ambientalistes i de la societat civil.

El projecte va començar aquest estiu i té una durada de 5 anys. La Comissió Europea, a través del Programa LIFE (Adaptació al Canvi Climàtic) aporta 1.427.639 €.

Podeu consultar el seu compte de Twitter i seguir les seves novetats: @midmacc