Desplegar menú lateral
18/10/2016

L’IRTA participa en un projecte europeu sobre tecnologia de precisió i ús de dades en granges lleteres

4D4F vol fomentar l’ús de sensors i dispositius a les granges per millorar la presa de decisions

El projecte 4D4F (Data Driven Dairy Decisions for Farmers) ha començat aquest any 2016 amb l’objectiu de desenvolupar una xarxa temàtica per explorar noves formes d’obtenir i utilitzar les dades que es generen a les granges a través de l’ús de sensors o dispositius, que serveixin d’ajuda als ramaders per tal d’ampliar la informació sobre els animals i la granja, i per a millorar la presa de decisions.

El projecte tracta un tema clau per garantir la productivitat i la sostenibilitat futures de la indústria làctia a nivell europeu, molt rellevant per a la majoria de ramaderies del sector que vulguin avançar cap a una major professionalització.

El projecte, amb un pressupost de 2 milions d’euros del programa de la Comissió Europea Horizon 2020, compta amb la participació de 16 socis de 9 països europeus (Espanya, Regne Unit, Bèlgica, Suècia, Holanda, Romania, Malta, Estònia i Letònia), i inclou tant empreses tecnològiques del sector (Delaval, Porphyrio) com universitats, instituts tecnològics i empreses d’innovació.

Aquesta xarxa temàtica desenvoluparà una Comunitat de Pràctica formada per ramaders, assessors, indústria i investigadors, que treballaran conjuntament per debatre i comunicar-se de manera que s’aconsegueixi una millor implementació i ús de sensors en les ramaderies lleteres.

L’IRTA estarà present en totes les fases del projecte, començant per la participació en la Comunitat de Pràctica, a la qual ja es pot accedir mitjançant la web del projecte. També estarà involucrat en el desenvolupament de guies de bones pràctiques i eines d’anàlisis de dades, vídeos i infografies, així com en la creació d’un dipòsit online amb les tecnologies de sensors disponibles. Alhora col·laborarà en la redacció de procediments estandarditzats adaptats a les necessitats individuals de cada granja, per ajudar a que s’adoptin aquestes tecnologies. Durant el transcurs del projecte es realitzaran actes i seminaris per ajudar als ramaders i als assessors a aprofitar millor l’ús dels sensors i de les dades obtingudes en les seves granges, de manera que es faciliti l’adopció i ús d’aquestes tecnologies d’una forma eficient.