Desplegar menú lateral
24/10/2019

L’IRTA, membre del consorci designat per la Comissió Europea com a centre de referència en benestar animal d’aus i conills

  • Els centres de referència donen assistència científica i tècnica als estats membres en el control oficial del benestar animal
  • L’Institut, que compta amb un programa de recerca específic en benestar animal, es consolida com a referent científic europeu en aquest àmbit

             

Després d’un procés públic de selecció, la Comissió Europea ha designat Centre de referència de la UE per al benestar avícola i de conills el consorci format per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), l’Agence Nationale de Sécurité Sanitaire de l’Alimentation-ANSES (França), l’Aarhus Universitet-Institut for Husdyrvidenskab (Dinamarca), i l’Instituto Zooprofilattico Sperimentale della Lombardia e dell’Emilia Romagna (Itàlia). El Centre de referència entrarà en funcionament el 2020, “i tindrà com a principal objectiu donar suport a la Comissió Europea i als estats membres en el control oficial del  benestar animal, explica Antonio Velarde, cap del programa de Benestar Animal de l’IRTA.

Els centres de referència proveeixen de suport tècnic i assistència coordinada als països de la UE en la realització de controls oficials en el camp del benestar animal, i contribueixen a difondre’n bones pràctiques. Ho fan aportant expertesa tècnica i científica, i duent a terme estudis i desenvolupant mètodes per millorar i avaluar el benestar dels animals. Per garantir la transferència de coneixement i d’estratègies innovadores, els centres també s’encarreguen de disseminar els seus resultats i oferir formació a les autoritats europees competents.

El benestar animal no sempre és fàcil d’avaluar, i nosaltres aportem el criteri científic per fer-ho, explica Velarde. Així, per exemple, entre les funcions que desenvoluparà el centre de referència de què forma part l’IRTA hi ha la de “definir indicadors per avaluar el benestar dels animals, fer recerca, preparar material per formar els veterinaris oficials o, fins i tot, crear una pàgina web per respondre els dubtes i consultes dels estats membres, afegeix l’investigador.

 

L’IRTA, referent en benestar animal a Europa

Recentment, el cap del programa de Benestar Animal de l’IRTA, Antonio Velarde, ha estat nomenat membre fix del panel de benestar animal de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, European Food Safety Autorithy). El panel dona assessorament científic sobre tots els aspectes de les malalties dels animals i del seu benestar als productors d’aliments durant la cria, el transport i  el sacrifici, i analitza l’impacte que poden tenir les condicions i el tractament dels animals tant en la salut animal com en la humana.

Des del 2013, Velarde és, també, el punt de contacte científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) per a qüestions relacionades amb el benestar animal als escorxadors.

Per una altra banda, el 2013 l’ONG britànica Humane Slaughter Association va premiar la tasca del programa de Benestar Animal de l’IRTA amb el Humane Slaughter Award per contribuir a l’avenç cap a sistemes més humanitaris de sacrifici d’animals.

Els investigadors del programa de Benestar Animal han participat com a experts en la redacció del capítol dedicat al benestar animal en el moment del sacrifici i del capítol sobre el benestar animal porcí del codi terrestre de l’Organització Mundial de Salut Animal (OIE). En aquest codi es consensuen uns criteris mínims de benestar animal per als 182 membres de l’Organització. 

També cal destacar que els investigadors de l’IRTA participen recurrentment com a tutors en més de 50 cursos del programa europeu Better Training for Better Food de la UE, destinat a formar els veterinaris oficials de la UE i de països tercers en matèria de benestar animal i homogeneïtzar els criteris d’aplicació de la legislació comunitària.