L’IRTA i el Servei Meteorològic de Catalunya s’uneixen per a la recerca en la influència del clima en el sector agroalimentari
Les dues institucions han signat un conveni per a la col·laboració en el desenvolupament de projectes i activitats
L’intercanvi de dades meteorològiques i coneixements agronòmics i fisiològics permetran avançar en la investigació del canvi climà tic i les caracterÃstiques especÃfiques climà tiques de diferents zones
L’IRTA i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) han signat un conveni per a la col·laboració en projectes i actuacions en la millora del coneixement de la influència del clima passat, actual i futur en el sector agroalimentari. Aquest acord, amb una durada inicial de 4 anys, és fruit de la necessitat de compartir dades i coneixements que permeti ampliar la projecció de l’activitat d’ambdues institucions sobre un dels sectors més sensibles al canvi climà tic, com és el sector agroalimentari.
La influència dels efectes de la variabilitat del clima i el canvi climà tic sobre el sector agroalimentari requereix la definició d’estratègies d’adaptació del sector a l’evolució climà tica actual i del futur. Amb aquest acord, l’IRTA disposarà d’informació climà tica de qualitat i amb una elevada precisió geogrà fica, mentre que l’SMC tindrà informació fenològica i productiva, agronòmica de les diferents espècies involucrades en el sector agropecuari català . Aquest intercanvi contribuirà a la recerca en à mbits com la fenologia, les necessitats hÃdriques, les maduracions, les malalties relacionades amb el canvi climà tic i les caracterÃstiques especifiques climà tiques de diferents zones.
L’IRTA es compromet amb aquest acord al desenvolupament, conjuntament amb el SMC, d’estratègies d’adaptació i mitigació al canvi climà tic dels diferents sectors agroalimentaris.
En aquesta lÃnia, s’ha començat un treball de recerca per valorar els potencials efectes futurs del clima en el sector vitivinÃcola en el Penedès.