L’IRTA elimina restes d’antibiòtics de la llet de rebuig de granges lleteres mitjançant l’ús de nanopartícules
És un sistema econòmic que permetrà aprofitar aquesta llet per nodrir els vedells, així com evitar que es generin resistències als antibiòtics
El projecte REVALLET, iniciat el 2022, avança a pas ferm per aconseguir implementar aquesta tecnologia a les granges
Hi ha circumstàncies en què és necessari administrar antibiòtics a les vaques lleteres, sobretot quan tenen infeccions a la glàndula mamària. Aleshores, la llet que produeixen s’anomena llet de rebuig, perquè conté restes d’aquests fàrmacs, no es pot comercialitzar i s’acostuma a llençar. L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) vol contribuir a canviar la situació a través del projecte demostratiu REVALLET, Revalorització de la llet de rebuig mitjançant la degradació dels residus d’antibiòtics amb nanopartícules enzimàtiques, dut a terme els últims dos anys. El projecte està demostrant que l’ús de nanopartícules enzimàtiques pot ser la solució per eliminar les restes d’antibiòtics que van a parar a la llet de rebuig. Una llet que, un cop tractada, es podrà aprofitar, doncs, per nodrir els vedells sense contribuir a la generació de resistències a aquests tractaments.
Les nanopartícules enzimàtiques són partícules microscòpiques, d’entre 100 i 500 nanòmetres de mida, que s’estan provant en molts àmbits científics i que tenen un cost de producció baix. En el cas de REVALLET, l’equip del programa de Producció de remugants de l’IRTA ha fabricat, al laboratori de Torre Marimon, a Caldes de Montbui, nanopartícules de beta-lactamasa, un enzim que trenca l’estructura dels antibiòtics de la família dels beta-lactàmics, és a dir, les penicil·lines, cefalosporines, monobactàmics i carbapenèmics, provocant-ne la inactivació. Per a les vaques lleteres es poden utilitzar antibiòtics d’aquesta i d’altres famílies, quan pateixen infeccions bacterianes.
Tal com explica la investigadora responsable del projecte, Elena Garcia Fruitós, “en avaluar el potencial de les nanopartícules enzimàtiques per degradar les restes d’antibiòtics beta-lactàmics presents a la llet de les vaques, hem pogut comprovar que, efectivament, aquests residus es redueixen, de manera que és una tecnologia amb un benefici potencial molt clar per a les explotacions lleteres, alhora que de fàcil implementació i baix cost. I el que hem aconseguit amb els beta-lactàmics ho podem aconseguir per a altres famílies d’antibiòtics”. Així, subratlla, “ens cal continuar investigant i adequant les condicions de la tecnologia perquè la reducció sigui total, ajustant al màxim les dosis i el procés d’eliminació abans de poder-la implementar a les granges”.
Beneficis per als vedells, els productors i la salut global
Per dur a terme el projecte REVALLET, l’equip d’investigació ha utilitzat llet de rebuig procedent, principalment, de l’estació de vacum de l’IRTA Monells. Aquesta llet no es pot comercialitzar i se sol abocar al medi ambient. Així mateix, hi ha granges que l’usen per alimentar els vedells. Totes dues pràctiques fan que les restes d’antibiòtics entrin en contacte amb microorganismes que poden desenvolupar mecanismes de resistència, cosa que actualment és una amenaça per a la salut global, és a dir, la de les persones, els animals i el medi ambient.
Aconseguir eliminar del tot els residus d’antibiòtics de la llet de rebuig tindrà, doncs, múltiples beneficis: “D’una banda, es podrà aprofitar per als vedells, ja que és un magnífic nutrient, però sense generar resistències microbianes dins el seu cos, que poden desembocar en infeccions recurrents i difícils d’eliminar. De l’altra, la reutilització d’aquesta llet fomentarà l’economia circular a les granges. I, finalment, tampoc s’abocarà al medi ambient, i així evitarem resistències microbianes també en aquest àmbit”, explica Anna Aris Giralt, investigadora del programa de Producció de remugants.
Ara, l’equip d’aquest programa treballa perquè el projecte assoleixi la maduresa suficient per transferir un protocol concret a les granges. Mentrestant, això sí, ja divulguen la tecnologia i el seu potencial entre ramaders i veterinaris.
Per a més informació sobre el projecte, consulteu aquest enllaç de RuralCat.
Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.