L’IRTA celebra el 5è seminari anual d’estudiants de doctorat
La doctoranda Cristina Saubi, del programa Producció de remugants, va guanyar el premi a la millor presentació
Catherine Preece, recent guanyadora d’una ERC Grant, va ser la investigadora convidada aquest any
El 4 de desembre es va celebrar la 5a edició del Seminari Anual d’estudiants de doctorat a l’IRTA. Va tenir lloc a l’auditori de Torre Marimon (Caldes de Montbui), amb una jornada que va comptar amb l’assistència presencial i virtual de molts estudiants que preparen el seu doctorat a l’Institut.
Les 13 presentacions que es van oferir durant el dia, de gran qualitat, van servir per mostrar els darrers resultats de les seves activitats de recerca, que van poder compartir amb la resta dels companys i companyes. Es tracta d’una gran finestra per conèixer i entendre la recerca tan àmplia que es fa a l’IRTA, i que abarca pràcticament tot el sector agroalimentari.
Aquest esdeveniment té l’objectiu de «donar visibilitat als investigadors predoctorals i a la seva tasca investigadora, que és de moltíssima qualitat», va explicar el director científic de l’IRTA, Jordi Garcia-Mas, en el parlament d’obertura.
El Seminari va incloure una xerrada a càrrec de Catherine Preece, investigadora del programa Sostenibilitat en biosistemes de l’IRTA, que recentment ha rebut una subvenció de consolidació de l’ERC (l’European Reserach Council). Va escollir un tema ben interessant, l’ús de “parents silvestres” i l’efecte de la domesticació dels conreus, amb la necessitat de revisar la seves característiques abans de ser domesticades per tal de pal·liar els efectes que pot tenir el canvi climàtic en l’agricultura.
La lluita contra la resistència als antibiòtics, presentació guanyadora d’enguany
Cada any els assistents voten la millor presentació de la jornada, que és premiada amb la publicació gratuita d’un article a una revista en open access. La guanyadora d’aquesta edició va ser Cristina Saubi, investigadora predoctoral del programa Producció de remugants, amb un treball sobre el potencial de les beta-defensines (que formen part del que es coneixen com els pèptids de defensa de l’hoste i formen part del sistema immunitari innat) com alternativa als antibiòtics, per plantar cara a la crisi deguda a la resistència als antibiòtics a nivell global.
«És una gran oportunitat publicar en aquest tipus de revistes per fer els articles, i la ciència en general, més accessible a tothom. Sempre fa il·lusió un reconeixement a la feina feta», afirma la doctoranda.
Saubi, des de la seva experiència recent, fa una recomanació als nous doctorands: «És molt important prendre’s temps per explorar les nostres passions i interessos científics, això sí, sempre mantenint una ment oberta. Fins que no t’endinses en aquest món no visualitzes la infinitat de possibilitats que existeixen. Un cop identificada l’àrea que t’apassiona, agafa’t el teu temps per definir quins són els teus objectius i com procedir. I això és un exercici que va bé fer-lo en totes les etapes, ja que estem en constant aprenentatge. Mirant les coses amb perspectiva, he vist que no cal córrer perquè d’una manera o altra podem arribar allà mateix».