Les comarques gironines afronten el repte d’una producció agroalimentària més sostenible i eficient en l’ús de l’aigua
Els principals agents estratègics del territori s’han reunit a la 5a Taula Institucional de l’IRTA per tractar problemàtiques com la gestió de les dejeccions ramaderes, l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i l’ús d’uns recursos hídrics escasos
Des de l’IRTA s’han presentat diversos projectes estratègics dedicats a l’agricultura circular i sostenible, la producció de proteïnes alternatives i la gestió eficient de l’aigua
El futur de la producció agroalimentària i la gestió del medi ambient té al davant tota una sèrie de reptes que són comuns al món i a Catalunya, però també d’altres que afecten específicament a cada territori. I per tractar aquests reptes a les comarques gironines, aquest dimecres s’ha celebrat la 5a Taula Institucional de l’IRTA, que ha reunit diferents institucions del territori. L’objectiu? Treballar conjuntament amb els representants locals en els projectes que han d’aportar solucions innovadores i millores significatives al sector agroalimentari i a la societat gironina.
La benvinguda l’ha donada el director general de l’IRTA, Josep Usall, acompanyat d’en Miquel Noguer Plana, president de la Diputació de Girona, el qual ha felicitat a l’IRTA per la seva feina i ha posat en valor l’estreta col·laboració entre la Diputació de Girona i l’IRTA al llarg dels anys. Usall ha presentat l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, amb els seus principals projectes i reptes de futur, a tots els assistents. Com a representants de l’IRTA també hi ha assistit Rosa Cubel, directora de Relacions Institucionals que, juntament amb el delegat institucional de l’IRTA a les comarques gironines, Joan Tibau, i el director del centre Mas Badia, Joan Bonany, han pogut presentar els projectes estratègics en curs a la regió i els que s’iniciaran aviat, per acabar amb una visita a les noves instal·lacions finançades des del projecte PECT Girona Territori Agroalimentari Sostenible.
Entre els assistents de la Taula, a banda dels mencionats anteriorment, s’ha comptat amb la participació d’altres membres de la Diputació de Girona, de la Cambra de Comerç de Girona, del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica a Girona; i dels ajuntaments Torroella de Montgrí, Riudellots de la Selva i La Tallada d’Empordà.
Les comarques gironines són un bon exemple mediterrani de complexitat en l’àmbit agroambiental: és un territori que inclou espais agraris, ramaders, forestals, industrials i de serveis en un entorn rural humanitzat, però força equilibrat. L’IRTA hi està present amb un conjunt singular d’espais experimentals propis (els centres situats a Monells i Mas Badia) que tracten bona part dels àmbits de producció agro-ramadera catalans: indústries alimentàries (processament de carn, peix i lactis, qualitat, noves tecnologies, seguretat alimentària, estudis de consumidor…), producció i benestar animal, gestió de l’aigua, tractament de les dejeccions ramaderes, agroecologia i producció sostenible, fructicultura, vinya, olivera i cultius extensius.
Durant la Taula Institucional, s’han abordat diversos temes que s’engloben dins del Pla Estratègic 2024-2027 de l’IRTA per a l’acompanyament i la transformació del sistema agroalimentari.
Una producció alimentària circular i sostenible
L’IRTA ha presentat el projecte Agroeconomia Circular (finançat pel Fons Climàtic de la Generalitat de Catalunya), que vol demostrar com són de funcionals certes tècniques i tecnologies en la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Algunes d’aquestes venen sota el concepte de bioeconomia circular, com la valorització de les dejeccions ramaderes i la biomassa forestal (o d’altres fonts de biomassa llenyosa, com els fruiters). També amb la implementació de bones pràctiques agro-ramaderes per estalviar recursos, optimitzant l’alimentació animal, l’ús i regeneració de l’aigua, potenciant la fertilització orgànica, i dissenyant pràctiques de maneig dels sòls orientades al segrest de carboni.
I en clau d’autoconsum energètic, amb la producció de biogàs i la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Cal destacar que a Monells es preveu la construcció d’una planta experimental de digestió anaeròbia en l’àmbit agroramader per a la producció de biogàs, que puguin funcionar com a equipaments dedicats a la recerca i la demostració d’aquestes tecnologies.
Aquestes pràctiques i tècniques ja s’apliquen de forma individual i fragmentària al territori, però el projecte Agroeconomia Circular vol fer un pas més enllà per integrar-les i identificar les sinergies entre els sistemes de producció agrícola, ramader i forestal. La idea final és aconseguir una producció agroalimentària circular, que aprofiti els seus residus i/o subproductes per reduir l’impacte ambiental que genera i així valoritzar encara més la producció. Una més equilibrada, eficient i sostenible, que convertirà les finques de Monells i de Mas Badia en un referent internacional en economia circular.
Assistència i noves tecnologies per a una millor gestió de l’aigua
Amb la situació actual d’emergència per sequera a Catalunya, queda constatada la necessitat d’una gestió summament eficaç d’un recurs escàs com és l’aigua. Per això, ja des de finals de 2022 l’IRTA va activar de forma conjunta amb l’Oficina del Regant una operació d’acompanyament especial al sector que s’ha materialitzat en la xarxa d’assistència al reg i la gestió de l’aigua a Catalunya, RegAssist.
Gràcies a aquesta xarxa, l’IRTA ha pogut transferir coneixement al sector sobre els requisits hídrics dels diferents cultius, ajudar en la planificació del consum d’aigua, establir plans de contingència, fer recomanacions de reg i donar suport a la gestió del reg a través d’eines digitals. A les comarques gironines, en concret, aquesta assistència s’ha centrat principalment en la gestió del reg dels cultius extensius i fruiters.
Algunes d’aquestes accions s’emmarquen al PECT “Girona, regió Sensible a l’aigua”, i han estat finançades pels fons FEDER a través de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i l’IRTA.
Referents en la recerca de proteïnes alternatives
Un tema de rellevància al sector alimentari i a la societat és la recerca en noves fonts viables de proteïnes alternatives a la carn, com una forma de diversificar la producció, reduir l’impacte ambiental i satisfer les demandes dels consumidors.
En aquest sentit, els centres IRTA de Monells, al Baix Empordà, acullen les principals instal·lacions i equipaments del CIPA, el Centre d’Innovació en Proteïnes Alternatives, que es va presentar a la Fira FoodTech de 2023. Es tracta de la primera infraestructura especialitzada en la recerca de proteïnes alternatives a Catalunya, i vol esdevenir un referent al sud d’Europa.
Des d’aquí l’IRTA estudia noves fonts viables de proteïna alternativa i la seva aplicació real i efectiva al sector, centrant principalment el treball en les microalgues, els insectes, els productes d’origen vegetal (plant-based), i la fermentació de fongs i altres microorganismes.
“L’àmbit agroalimentari és un dels més afectats per la gestió o la manca de recursos tan importants com l’aigua, el sòl o l’energia, i alhora, és un dels que té més impacte per garantir el benestar i la sostenibilitat de la població al planeta. Per això, poder treballar en aquests temes de futur estretament amb els agents del territori és una oportunitat, i un factor clau” ha conclòs Josep Usall.