Desplegar menú lateral
23/05/2019

La XI Jornada Nacional de l’Avellana planteja nous reptes en la protecció fitosanitària d’aquest cultiu

El 16 de maig es va celebrar a l’IRTA Mas Bové la XI Jornada Nacional de l’Avellana, on més de 115 assistents van poder escoltar diferents xerrades sobre aquest cultiu, amb el focus posat enguany als “nous reptes en la protecció fitosanitària de l’avellaner”. Podeu consultar aquí el programa.

Aquesta jornada, organitzada conjuntament per l’IRTA i el Departament d’Agricultura (DARP), es va centrar primer en els treballs que s’estan duent a terme en relació als “bernats” o “xinxes”, plagues d’insectes que piquen l’avellana, i el seu efecte en la qualitat d’aquesta fruita seca. En aquest sentit, també es va parlar del seguiment poblacional d’aquestes “xinxes” a les plantacions d’avellaner, i d’algunes estratègies de lluita dutes a terme l’any 2018. La Mercè Rovira, del Programa de Fructicultura, va tractar aquest tema des de la relació entre els bernats, la presència de taca blanca i els aspectes sensorials del fruit.

També es va parlar d’una nova plaga, l’Halyomorpha halys (o “xinxe” asiàtica), citada per primer cop a Catalunya l’any 2016. Es tracta d’un insecte molt polífag (que s’alimenta de diferents classes d’aliments i plantes), i perillós pels conreus. De moment, se n’ha trobat a l’espai urbà i a plantes ornamentals, però no encara a explotacions rurals. L’Adriana Escudero, del Programa de Protecció Vegetal Sostenible, hi va contribuir amb la seva xerrada sobre disseminació, danys i mesures de control d’aquesta plaga.

D’altra banda, es van presentar les accions realitzades pel Departament de Sanitat Vegetal del DARP de Tarragona, els tècnics de les ADV i l’IRTA; un treball conjunt que es va iniciar l’any 2017.