La xarxa GENVCE publica noves fitxes de caracterització de varietats de blat de moro en gra

Disponibles al seu portal web, són el resultat de més de quaranta assajos d’estudi de l’adaptació de les noves varietats de blat de moro en gra disponibles al mercat de les principals zones productores d’Espanya
Amb l’objectiu d’apropar al sector productor la informació generada als assajos de recomanació i caracterització varietal, GENVCE llança les noves fitxes de varietats de blat de moro en gra de cicles FAO 400, 500, 600 i 700, que han estat avaluades durant les campanyes 2020, 2021 i 2022 a les diferents regions productores i zones agroclimàtiques d’Espanya.
Aquests materials, en la línia de les fitxes de cereal d’hivern publicades les darreres campanyes, adopten un format orientat al sector productor i als agricultors. Permeten una consulta àgil relativa al comportament productiu dels nous híbrids comercials, al seu cicle de cultiu, a la caracterització agronòmica, i de la qualitat del gra, i inclouen la indicació de l’empresa comercialitzadora. Així, les fitxes GENVCE constitueixen un instrument de gran utilitat, que ofereix una informació objectiva i pràctica que ajuda a decidir quines varietats són les més convenients per sembrar a les diferents zones de producció de blat de moro en gra.
La coordinació tècnica del Grup per a l’Avaluació de Noves Varietats de Cultius Extensius a Espanya (GENVCE) es du a terme des del programa de Cultius extensius sostenibles de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), compta amb xarxes d’assajos de cereal d’hivern (blat tou en producció convencional i ecològica, ordi, blat dur, triticale, civada i sègol), colza i blat de moro per a gra. A més, a la campanya 2023 es tornen a entomar i iniciar nous treballs en xarxa amb espècies de lleguminoses i gira-sol. La informació generada per GENVCE és fruit d’una rigorosa metodologia de feina, amb protocols consensuats amb el sector d’obtenció de llavors, l’execució d’assajos per tècnics especialitzats i l’aplicació d’eines estadístiques per a l’anàlisi i validació de resultats.
GENVCE és una xarxa consolidada d’assajos d’avaluació varietal de post-registre de referència a Espanya amb més de trenta anys d’existència. Els membres de l’organització són lIinstitut Andalús de Recerca i Formació Agrària, Pesquera, Alimentària i de la Producció Ecològica (IFAPA-Junta d’Andalusia), el Centre de Transferència Agroalimentària del Govern d’Aragó, el Centre Recerca Agrària de Mabegondo (CIAM) de Galícia, l’Institut Regional de Recerca i Desenvolupament Agroalimentari i Forestal de Castella-La Manxa (IRIAF-JCCM) i l’Institut Tècnic Agronòmic Provincial (ITAP) de la Diputació d’Albacete, l’Institut Tecnològic Agrari (ITACyL) i el Centre Tecnològic Agrari i Agroalimentari (ITAGRA) a Castella i Lleó, el Centre d’Investigacions Científiques i Tecnològiques d’Extremadura (CICYTEX), l’Institut Madrileny de Recerca i Desenvolupament Rural, Agrari i Agroalimentari (IMIDRA), l’Institut Navarrès de Tecnologies i Infraestructures Agroalimentàries (INTIA) i l’Institut Basc de Recerca i de Desenvolupament Agrari (NEIKER). Està presidit per la Subdirecció General de Mitjans de Producció Agrícola del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, que dona suport a la seva coordinació a través de l’Oficina Espanyola de Varietats Vegetals.