Desplegar menú lateral
13/05/2022

La viabilitat de l’OOVE a les cuines professionals centra una jornada tècnica a Constantí

El xef Jeroni Castell fa la seva demostració davant dels assistents a la jornada

L’acte va incloure les xerrades d’Agustí Romero, investigador de l’IRTA, i Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, així com un tast d’olis premium de Tarragona i una demostració a càrrec de Jeroni Castell, xef del restaurant Les Moles d’Ulldecona

Es va adreçar a professionals de la cuina, gestors de venda de cooperatives, escoles de cuina i DOPs per donar resposta a qüestions com si les aromes de l’oli es perden durant la cocció o les situacions en què és millor utilitzar un oli premium

L’oli d’oliva verge extra (OOVE) català és un producte de proximitat i de qualitat que es comercialitza directament als consumidors, però només uns quants arriben al sector de la restauració, que a Catalunya és un dels més potents i desenvolupats del món. Cada vegada hi ha més restaurants interessats a utilitzar olis de gamma alta per a la cuina, però hi ha moltes preguntes a resoldre sobre com es comporten: En quines situacions és millor utilitzar un oli premium? Es noten les aromes de l’oli o aquestes es perden durant la cocció? El picant de l’oli es transfereix a l’aliment? Què els passa als compostos de degradació per acció de la temperatura?

Agustí Romero, investigador de l’IRTA, va oferir una introducció als olis disponibles per a la cuina

Per donar resposta al sector de la restauració sobre aquestes qüestions, el 9 de maig va tenir lloc a l’IRTA Mas Bové (Constantí, Tarragona) la jornada «Viabilitat de l’ús de l’oli d’oliva verge extra a les cuines professionals». La jornada va incloure un tast d’olis d’oliva premium de Tarragona.

A la jornada hi van intervenir Agustí Romero, investigador de l’IRTA, que va oferir una introducció als olis d’oliva disponibles per a la cuina; Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, que va parlar sobre la nostra percepció sobre l’oli d’oliva verge extra; Laia Badal, responsable de desenvolupament i innovació de la Fundació Alícia, va parlar de valoritzar l’oli d’oliva verge extra a partir dels seus usos gastronòmics; Montse Jiménez, coordinadora de la cuina experimental en olis de l’IRTA, va exposar els primers resultats de l’IRTA per a olis premium catalans; i, per últim, també es va fer una demostració de cuina amb olis premium a càrrec de Jeroni Castell, xef del Restaurant Les Moles, amb una estrella Michelin.

Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, va parlar sobre la nostra percepció sobre l’oli d’oliva verge extra

Van promoure la jornada l’Escola Agrària Mas Bové i l’IRTA, amb la col·laboració de la Fundació Alícia, la Diputació de Tarragona i el restaurant Les Moles.