Desplegar menú lateral
12/04/2024

La Taula d’Innovació de boví d’engreix celebra 10 anys de compromís amb la recerca

Ahir al vespre es va celebrar a l’IRTA Fruitcentre la 10a Taula d’Innovació de boví d’engreix, una trobada anual organitzada per l’IRTA amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. 

Aquesta desena edició va reunir els principals actors del sector: ramaders, tècnics, associacions, administració i investigadors, tots units per abordar, un any més, les necessitats i reptes que enfronta la indústria.

Entre els assistents destacaven Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC); Carmel Mòdol, secretari d’Alimentació del DACC; i Jaume Sió, subdirector general de Transferència i Innovació Agroalimentària de la Generalitat de Catalunya.

Per part de l’IRTA, hi va assistir Josep Usall, director general de l’IRTA; Rosa Cubel, directora de relacions institucionals; així com investigadors del Programa de Producció de Remugants de l’IRTA, encapçalats per Maria Devant, cap de Programa. La jornada també va comptar amb els principals representants de les empreses del sector que formen part de la Taula d’Innovació.

En aquesta trobada, no només s’identifiquen els desafiaments, sinó que també s’impulsa la recerca i la innovació per trobar solucions concretes. El compromís de la Taula d’Innovació és clar: millorar el benestar i la salut animal, la qualitat de la carn i preservar el medi ambient.

Per dur-ho a terme, el primer pas és identificar les necessitats del sector per resoldre-les amb recerca, el que s’anomena recerca orientada. L’objectiu, a més, és liderar el camí cap a una producció de carn de vedella més sostenible i, per fer-ho, és imprescindible comunicar a la societat el compromís que manté la Taula d’Innovació, alineada amb els valors dels ciutadans.

La Taula d’Innovació té també un compromís amb el benestar animal i, per aquest motiu, porta 10 anys impulsant projectes per millorar el maneig i l’entorn dels animals, promocionant pràctiques per millorar el seu benestar. En aquest sentit, el sector avalua i implementa noves pràctiques que assegurin un tracte respectuós amb els animals.

Es busca també garantir la salut animal, gestionant l’estrès dels animals, promovent la prevenció i la recuperació de les malalties i oferint un entorn de cria saludable. Mitjançant la investigació, es contribueix a minimitzar l’estrès dels vedells, diagnosticar malalties i reduir l’ús d’antibiòtics, contribuint a la salut global.

Existeix també un compromís amb el medi ambient, minimitzant l’impacte ambiental per adaptar-se al canvi climàtic, impulsant pràctiques respectuoses amb el medi ambient. Per tant, la Taula d’Innovació investiga per reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i nitrogen, gestionar eficientment recursos com l’aigua i l’energia, i minimitzar els residus generats durant el procés de producció creant residus d’alt valor afegit.

Per últim, és imprescindible garantir un producte final de qualitat: la carn. Això no només és essencial per a la satisfacció dels consumidors, sinó també per retornar al sector la reputació per la feina ben feta i els bons productes que produeix. El sector treballa per millorar la qualitat de la carn, cuidant tot el procés de producció per garantir la frescor, la qualitat nutritiva i organolèptica, i la seguretat del producte final.

 

Activitat finançada a través de l’operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.