Desplegar menú lateral
24/02/2023

«La mar dona molt més»: la campanya per promoure el consum de vint espècies pesqueres de proximitat poc conegudes pels consumidors

És iniciativa del Gremi de Peixaters, i compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

L’IRTA ha col·laborat analitzant el perfil d’àcids grassos de la maire i del sorell

Cada any es desembarquen i comercialitzen més de 200 espècies de peix i marisc diferents als ports de Barcelona, però una persona consumidora mitjana només en consumeix com a màxim cinc. Per aquesta raó, el Gremi de Peixaters, amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha posat en marxa la campanya «La mar dona molt més»  per promoure el consum de vint espècies pesqueres de proximitat que es pesquen, tenen unes propietats nutricionals excel·lents però no són prou conegudes pel consumidor, com el peixet de plata, el sorell, la maire o el capellà. En el projecte hi ha participat l’IRTA, que s’ha encarregat de l’anàlisi del perfil d’àcids grassos de la maire i el sorell, i la Càtedra d’Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona que ha avaluat les vint espècies de peixos i invertebrats marins per donar a conèixer a la ciutadania la seva biologia, l’àrea de distribució de l’espècie, la talla mínima de pesca legal al Mediterrani així com la tendència del preu mitjà a llotja dels darrers vint anys, entre d’altres aspectes.

 

El resultat de la campanya de promoció inclou l’edició de cartells amb el dibuix d’aquestes vint espècies, un vídeo divulgatiu per a les xarxes socials que lliuraran els peixaters als seus clients. Tanmateix, la iniciativa no només vol promoure el consum d’aquestes esècies més desconegudes sinó el consum de peix fresc en general degut a la reducció continuada del seu consum, amb un 20% el darrer any.

La campanya s’emmarca dins del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) i contribueix a implementar l’Estratègia marítima de Catalunya, en el sentit de reforçar el sector del peix com un dels puntals de l’Economia Blava del país.