Desplegar menú lateral
12/06/2020

La Comissió de la Ciència Mediterrània reconeix l’IRTA de Sant Carles de la Ràpita com a estació de recerca costanera

La Comissió de Ciència Mediterrània (Mediterranean Science Commission, CIESM), formada per 24 països i  una extensa xarxa d’investigadors en ciències marines, ha reconegut el centre de l’IRTA a Sant Carles de la Ràpita com a estació de recerca costanera amb el nom d’Ebre Delta Sea Laboratory. «És un reconeixement que incrementarà la nostra visibilitat, afavorirà la realització de projectes de recerca en temes marins, incloent-hi l’aqüicultura, i ens permetrà incrementar les relacions estretes amb persones investigadores d’altres països que aborden les mateixes temàtiques que nosaltres», afirmen Jorge Diogène, cap del programa d’Aigües Marines i Continentals, i Enric Gisbert, cap del programa d’Aqüicultura de l’IRTA.

L’IRTA de Sant Carles de la Ràpita

El CIESM es dedica a la investigació de frontera de les ciències marines. Entendre els processos i els canvis que regeixen el funcionament del mar Mediterrani i afecten la seva interacció amb les poblacions costaneres en creixement és una de les seves principals missions. El CIESM integra un ampli espectre de disciplines marines, que abasta processos geofísics, químics i biològics, juntament amb la cartografia d’alta resolució del fons marí. Actualment, els canvis es produeixen a un ritme ràpid i sense precedents al mar Mediterrani i el CIESM rastreja i analitza aquests canvis a tota la conca Mediterrània, des de l’impacte de l’escalfament global sobre el nivell del mar i les masses d’aigua, fins als canvis en la biodiversitat marina; des dels canvis morfològics en les costes, fins a l’acumulació de metalls a les cadenes alimentàries marines.

El centre de l’IRTA a Sant Carles de la Ràpita es dedica a la recerca en Aqüicultura (cria, reproducció i cultiu d’espècies d’aigua salada o dolça) i de les aigües continentals i marines (gestió sostenible dels recursos hídrics, pesca i aqüicultura, monitoratge del medi ambient marí en zones de cultiu de marisc, impacte del canvi climàtic en els ecosistemes aquàtics, etc.). Disposa de prop de 6.500 m2 d’instal·lacions que comprenen un vivàrium (1.200 m2), cultius exteriors per a organismes aquàtics i assajos de nutrició (2.500 m2), laboratoris (700 m2), oficines i magatzems.

Més informació:

CIESM Guide of Coastal Research Stations in the Med and Adjacent Waters

Fitxa de l’IRTA de Sant Carles de la Ràpita, Ebre Delta Sea Laboratory al web del CIESM