Desplegar menú lateral
06/02/2018

IRTA i AENOR promouen el benestar animal a través del desenvolupament d’una certificació pionera a Europa

  • Les bones pràctiques en aquest àmbit tenen un impacte directe en la qualitat del producte
  • Aquesta certificació, vigent des de 2014, se centra en l’avaluació de les condicions, el comportament i la salut de l’animal

El benestar animal es un dels pilars essencials de la producció ramadera per a garantir la seguretat i la qualitat alimentàries. L’aplicació de bones pràctiques en aquest àmbit té un impacte directe en la qualitat dels productes i també influeix en la reducció de costos de producció, fent possibles models més eficients i sostenibles. D’altra banda, els consumidors cada vegada donen més valor a l’origen y la sostenibilitat dels productes, així com al respecte i el tracte dels animals.

Tot i que la legislació cada vegada es més exigent, tradicionalment l’avaluació del benestar animal s’ha centrat en revisar requisits en relació a les instal·lacions. Arrel del treball de l’IRTA en el projecte d’investigació europeu Welfare Quality®, i donat el creixent interès social i sectorial per a conèixer i millorar les condicions de benestar dels animals, IRTA i AENOR van impulsar l’esquema de certificació de Benestar Animal AENOR Conform basat en l’avaluació directa de l’estat dels animals i el seu comportament.

Aquest model pioner a Europa té en compte diferents paràmetres agrupats en 4 principis bàsics: bona alimentació, bon allotjament, bon estat de salut i comportament apropiat per a les necessitats de l’espècie. A partir d’una mostra d’individus de la granja, i tenint en compte criteris prèviament definits i estandarditzats, s’analitza com es troben realment els animals, més enllà de les condicions en les que s’allotgen.

El primer segell de Benestar Animal es va concedir el 2014 i des d’aleshores s’han certificat granges d’importants empreses de tot el territori espanyol en producció de llet, ous i carn de pollastre, vaquí i porcí. L’acreditació també s’ha concedit a escorxadors i empreses distribuïdores.

Actualment IRTA segueix investigant i desenvolupant nous models d’avaluació del benestar animal, aplicables també a espècies no contemplades inicialment en el projecte Welfare Quality®, com a part de la nostra estratègia global per al desenvolupament de sistemes de producció més eficients, responsables i sostenibles.