FIC uneix esforços amb l’IRTA i AENOR per a impulsar la certificació en benestar animal
La Fundació Privada d’Indústries de la Carn (FIC) se suma a l’IRTA i AENOR en la promoció de les bones pràctiques en benestar animal, a través de la certificació basada en Welfare Quality®. Aquest model és el més reconegut, per haver estar desenvolupat per primers experts de tota Europa.
IRTA, AENOR i FIC col·laboren en una iniciativa per a impulsar la certificació centrada exclusivament en benestar animal, que sorgeix del projecte europeu Welfare Quality®. Aquest va ser desenvolupat per una xarxa de centres tecnològics europeus, amb activa participació dels experts de l’IRTA. La certificació és l’única d’acord amb Welfare Quality® operant actualment a Espanya. Va ser elaborada el 2014 per l’IRTA i AENOR, i ja han obtingut aquest segell més de 1.300 instal·lacions. La incorporació de FIC suposa el suport del sector carni a aquesta iniciativa.
Es tracta d’una certificació reconeguda a nivell europeu que abasta les espècies porcina, bovina i avícola, amb mòduls nous en cunicultura i ovicultura. El segell es pot concedir a les instal·lacions des de l’explotació fins a l’escorxador, a més d’amparar la traçabilitat fins al consumidor final per a garantir la procedència dels productes fins a orígens certificats.
La certificació AENOR de benestar animal dona resposta a totes les premisses d’avaluació i certificació. Cobreix, a més del compliment de la legislació vigent d’aplicació, els majors estàndards en la matèria avalats per experts, així com l’autocontrol de les empreses per a garantir en tot moment el benestar animal. S’avaluen paràmetres com el maneig, alimentació, descàrrega, allotjament o l’atordiment dels animals, entre d’altres.
L’auditoria es basa principalment en l’observació i avaluació directa dels animals i el seu comportament. els paràmetres avaluats s’agrupen en quatre principis bàsics: bona alimentació, bon allotjament, bona salut i comportament apropiat per a les necessitats de l’espècie. Aquests han estat agrupats en 12 criteris que van des de l’absència de dolor pel maneig, lesions o malalties; fins a garantir els moviments o un adequat comportament dels animals, entre d’altres.
El benestar animal és un dels pilars fonamentals de la sostenibilitat, ja que l’aplicació de bones pràctiques en aquest àmbit té un impacte directe en la qualitat dels productes i influeix en la reducció de costos de producció, fent possibles models més eficients i sostenibles. També és un dels pilars essencials de la producció ramadera per a garantir la seguretat i qualitat alimentàries.
A més, té una correlació directa amb la qualitat del producte alimentari, ja que els productes càrnics i lactis provinents d’animals amb un millor benestar animal ofereixen una major qualitat i millors rendiments.