Es detecten dos casos de febre del Nil Occidental en aus silvestres a la província de Tarragona
Són els primers casos de l’any detectats en animals a Catalunya
Les mostres es van analitzar a l’IRTA-CReSA, que participa en el Programa de Vigilància de la Febre del Nil Occidental a Catalunya del servei de Prevenció en Salut Animal del Departament d’Acció Climàtica
El passat 14 de setembre es va confirmar la detecció de dos casos del virus del Nil Occidental en dos astors als municipis de Puigpelat i Valls (Tarragona), els primers casos detectats en animals aquest any a Catalunya. Núria Busquets, investigadora del grup de recerca d’arbovirus i artròpodes vectors (ARTROPOVIR) del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA) explica que «des del 2020 hem anat detectant el virus a la zona en aus i mosquits i també casos clínics en cavalls». De fet, el 2020 hi va haver cavalls afectats a Vinyols i Riudoms i el 2021 es va detectar el virus en mosquits locals. «Des del 2020 hem detectat el virus cada any en aus salvatges de la zona, concretament en astors, però també fem un seguiment continuat en cavalls i mosquits en diverses comarques de Tarragona», puntualitza Busquets. Un fet a destacar és que els estudis filogenètics dels virus detectats any rere any mostren que el virus ha estat capaç de persistir tot l’hivern a Catalunya des del 2017.
El 31 d’agost es va informar a la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergència de Salut Pública de Catalunya (SGVRESP) del possible contagi de dues persones, residents a la regió sanitària del Camp de Tarragona, amb el virus del Nil Occidental. Segons un comunicat de Salut del 16 de setembre, dels dos casos, un és confirmat i l’altre és probable, de febre del Nil a Catalunya, però l’evolució clínica dels casos és favorable.
L’IRTA-CReSA participa en el Programa de Vigilància de la Febre del Nil Occidental a Catalunya, actiu des de 2004 i coordinat pel servei de Prevenció en Salut Animal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Aquest programa està estretament vinculat al Protocol per a la vigilància i el control de la febre del Nil occidental coordinat pel Departament de Salut.
Sobre la febre del Nil Occidental
És una malaltia infecciosa causada per un virus de la família Flaviviridae, es transmet a les persones i els animals a través de la picada de mosquits, principalment el mosquit comú (Culex pipiens), després d’haver picat a aus infectades. Ocasionalment, les persones es poden infectar per la picada de mosquits infectats a partir d’aus salvatges. Per això, es considera una zoonosi i és essencial adoptar mesures de control, eliminar punts de cria de mosquits i evitar les picades.
Més informació oficial: