Desplegar menú lateral
27/08/2021

Es detecta el virus del Nil Occidental en mosquits a Riudoms

Mosquit Culex pipiens. Autor: David Marquina Reyes (CC BY-NC-ND 2.0)

Els mosquits positius provenen d’una trampa ubicada a Riudoms (Baix Camp), on l’any passat es va declarar un focus de la malaltia en un cavall

S’han activat els protocols d’alerta tot i que la detecció del virus en mosquits no suposa la declaració oficial d’un focus de la malaltia

La detecció forma part del Programa de Vigilància de la Febre del Nil Occidental a Catalunya, actiu des de 2004 i dut a terme pel servei de Prevenció en Salut Animal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’IRTA i el Departament de Salut

El Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), adscrit al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha confirmat aquest dilluns la presència positiva amb el virus del Nil Occidental (VNO) en una mostra de 30 mosquits de l’espècie Culex pipiens provinents d’una trampa ubicada en una explotació hípica de la població de Riudoms, al Baix Camp. L’any passat, en aquesta mateixa explotació es va declarar un focus de la malaltia després de detectar-ne anticossos recents enfront el virus en un cavall.

Un cop confirmada la detecció del virus amb la tècnica RT-PCR, el Servei de Prevenció en Salut Animal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural  (DAAC) ha activat el protocol d’alerta de Nivell 2. La detecció del virus en mosquits no suposa la declaració oficial del focus de la malaltia, però tanmateix indica la circulació del virus a la zona i és per aquest motiu que el Servei de Prevenció en Salut Animal han activat el “Programa d’Alerta Prevenció i Control del Virus del Nil Occidental a Catalunya“. Aquest protocol està estretament vinculat al Protocol per a la vigilància i el control de la febre del Nil occidental coordinat pel Departament de Salut. Ambdós protocols tenen la finalitat de poder implantar les estratègies de vigilància i control adequades, així com les accions necessàries per evitar casos tant en animals com en humans. De fet, des del Servei de Control Epidemiològic i Resposta a Alertes i Emergències s’ha avisat al Banc de Sang i Teixits i als Serveis de Vigilància Epidemiològica, que al seu torn, alerten als hospitals del seu territori perquè tinguin en consideració el VNO davant un diagnòstic de meningoencefalitis vírica sense filiar.

Als laboratoris de l’IRTA-CReSA s’està treballant actualment per determinar el llinatge del virus. En les prèvies deteccions del virus a Catalunya, el 2017 i el 2020, va ser en aus i el llinatge identificat va ser el llinatge 2, el mateix que ha estat circulant en gran part d’Europa Central i de l’Est i que és responsable dels casos en persones en aquestes àrees en els darrers anys. Cal dir que el llinatge 1 també ha estat identificat a la península Ibèrica, concretament al sud d’Espanya, on ha causat brots en animals i també casos en persones. D’altra banda, i d’acord amb les mesures d’actuació previstes en el protocol de vigilància, s’ha dut a terme una inspecció entomològica en la zona de l’explotació hípica per a valorar la presencia de mosquits i col·locar-ne noves trampes.

Intensificació de la vigilància en aus i cavalls

L’activació del “Programa d’Alerta Prevenció i Control del Virus del Nil Occidental a Catalunya” implica la posada en marxa de mesures per detectar la possible circulació del VNO en animals hostes. Per part del DACC, s’està realitzant un mostreig en aus i cavalls en un radi de 10 quilòmetres al voltant de la trampa positiva per determinar l’expansió del VNO. També s’ha comunicat al Servei de Flora i Fauna del DACC i al Cos d’Agents Rurals perquè estiguin al cas d’aus malaltes o trobats mortes, que podria ser degut a la infecció pel VNO. En el cas que una persona detecti la presència d’aus mortes, no les ha de tocar i ha de posar-se en contacte amb el Cos d’Agents Rurals.

D’altra banda, s’ha informat als veterinaris clínics i propietaris d’èquids, a través de l’Associació de Veterinaris Especialistes en Èquids de Catalunya (AVEEC), el Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya (CCVC) i la Federació Catalana d’Hípica (FCH), perquè estiguin atents en cas de malaltia o mort de cavalls, que també podria ser degut a la infecció pel VNO. Els cavalls infectats poden presentar símptomes des d’un quadre febril a simptomatologia neurològica (incoordinació, tremolors o paràlisis), i en alguns casos poden arribar a la mort. En cas de sospita, s’ha de comunicar als Serveis Veterinaris Oficials.

Els cavalls i els humans poden patir la malaltia, però no són una font d’infecció per a altres cavalls o humans

La transmissió del VNO té lloc essencialment entre aus, i aquesta transmissió es produeix a través de la picada de mosquits infectats, principalment a Catalunya el mosquit vector és el Culex pipiens. Ocasionalment, els cavalls i les persones es poden infectar per la picada de mosquits infectats a partir d’aus salvatges (no de cavalls o persones, hostes considerats cul de sac). Per això, es considera una zoonosi i és essencial adoptar mesures per a eliminar punts de cria de mosquits i evitar les picades de mosquits.

Més informació oficial sobre el virus del Nil Occidental a Catalunya: