Desplegar menú lateral
06/10/2023

El sistema aquapònic NewTechAqua guanya el premi MedFish4Ever a les pràctiques innovadores en aqüicultura

Enric Gisbert, cap del programa Aqüicultura a l’IRTA, recull el premi

El sistema aquapònic d’aigua salada desenvolupat per lIRTA en el marc del projecte europeu NewTechAqua ha estat el guanyador dels Premis MedFish4Ever sobre pràctiques innovadores en la recerca aqüícola.

Els Premis MedFish4Ever, organitzats per la FAO, tenen com a objectiu celebrar i promoure la innovació i la creativitat com a motors de la sostenibilitat al sector de la pesca i l’aqüicultura. L’IRTA va rebre aquest prestigiós guardó a la Conferència MedFish4Ever, que va tenir lloc els dies 3 i 4 d’octubre a Malta.

Plantes i peixos, peixos i plantes

Quan l’aqüicultura es combina amb la hidroponia, el resultat és l’aquaponia: es cultiven plantes i peixos simultàniament, els peixos aporten nutrients a les plantes i les plantes netegen l’aigua que es recicla i es torna als peixos.

Sistema d’Aquaponia desenvolupat per l’IRTA (font: projecte NewTechAqua)

L’ús comercial de l’aquaponia encara és limitat, però l’IRTA està treballant per canviar això dins del projecte NewTechAqua. La iniciativa guardonada ha dissenyat un nou sistema per criar molls juntament amb Salicornia, una planta molt apreciada tolerant a la salinitat també coneguda com a “espàrrec de mar”, i els resultats inicials han estat molt prometedors. El sistema és únic pels baixos costos, el mínim consum d’electricitat i el seu disseny senzill, i és adaptable com a base per a gairebé qualsevol model aquapònic de peixos i vegetals.

La Conferència MedFish4Ever va reunir alts funcionaris, pescadors, aqüicultors, científics, gestors, organitzacions de la societat civil i altres experts per analitzar l’estat del sector vital de la pesca i l’aqüicultura i acordar noves accions transformadores cap a un futur sostenible. Hi van assistir alts funcionaris de 20 països. L’esdeveniment va ser acollit pel govern de Malta i organitzat per la Comissió General de Pesca de la Mediterrània (CGPM) juntament amb la Unió Europea.