El sector de la poma aprèn sobre les darreres solucions tècniques a la Jornada fructícola d’estiu 2020
Més d’un centenar d’assistents van poder veure demostracions de reg per degoteig amb energia solar i tractar temes com la replantació en pomera, l’impacte fitosanitari, el control de plagues i diverses tècniques de millora de qualitat
Durant els dies 5 i 6 d’agost, l’IRTA va celebrar la ja tradicional Jornada fructícola d’estiu al centre de Mas Badia (La Tallada d’Empordà, Girona), que té l’objectiu d’aportar coneixement i innovació al sector fructícola català en l’àmbit del cultiu de la pomera. L’edició va estar marcada per la pandèmia de la COVID-19, perquè va organitzar-se tenint en compte totes les mesures de seguretat necessàries.
Més d’un centenar de fructicultors, tècnics i altres especialistes implicats del sector de la poma van poder passar per les 4 sessions alternes, on van poder veure i conèixer un seguit de solucions tècniques per mantenir una fructicultura d’elit amb les tecnologies més innovadores.
Sessions de camp alternes per tractar diversos aspectes del cultiu de la poma
La primera parada estava dedicada a estratègies de millora per la coloració de les pomes bicolors, un paràmetre de qualitat molt preuat pel consumidor, però cada vegada més difícil d’aconseguir a causa de les altes temperatures a prop de collita. S’hi van explicar diverses tècniques per afavorir-ne la coloració, com una bona elecció de la varietat, la instal·lació de teles reflectants, la defoliació mecànica, una gestió acurada de la càrrega de fruita o la fertilització nitrogenada.
Una altre estació va estar dedicada al Grup operatiu ‘Pom-Zero’ per explicar com s’afronta un escenari amb un mínim impacte fitosanitari. Les proves s’han fet en parcel·les comercials amb un tancament total amb xarxa, amb una reducció significativa de fungicides i sobretot d’insecticides. En aquest punt també es va recordar la pressió de la nova plaga del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys). Els assistents van poder veure l’insecte en els seus diferents estadis, i se’ls va recomanar mantenir l’observació i avisar als serveis tècnics davant de qualsevol troballa sobre l’insecte.
La jornada fructícola d’estiu forma part de l’activitat de demostració “Mètodes i tecnologies per combatre els efectes de la replantació en pomeres”, operació 01.02.01 del PDR de Catalunya 2014-2020, i és per això que s’hi van compartir mètodes i tecnologies per combatre els efectes de la replantació en pomeres. En concret, dues estratègies que han millorat significativament el creixement dels arbres els primers anys de plantació: la biofumigació i la utilització d’un pellet de farina de crucíferes aplicat a la línia de plantació. La Jornada va permetre veure un camp a punt de dallar de sorgo, un dels cultius recomanats per fer biofumigació.
D’altra banda, es va mostrar la instal·lació de xarxes anti-pluja, una estratègia molt útil per reduir l’aplicació de fungicides pel control de motejat i també per aconseguir una millor qualitat de la poma, una epidermis més fina i amb menys problemes de cracking. Aquests resultats formen part dels Grups operatius “Utilització de xarxes anti-pluja per a reduir l’aplicació de fungicides pel control del motejat” i “Reducció del cracking en poma ‘Fuji’”.
Finalment, hi va haver una exposició comentada de les varietats de poma del grup Gala, on ressaltava l’alta coloració vermella de totes les noves varietats. Les varietats a retenir dins el grup de Gales estriades són Gala Venus® Fenstripe, Gala Norge® Norge, Gala Schniga® Schnico i Alpigalacov. Del grup de llises destaquen Gala Star® Galafabcov, Gala Schniga® SchniCoredcov i Gala Big Bucks Bigbuckscov.
Girona, regió sensible a l’aigua
Entre aquestes activitats, destaca també l’activitat del projecte PECT “Girona, regió sensible a l’aigua”, dedicada a la implementació d’estratègies demostratives per a la millora de l’eficiència del reg agrícola a la zona del Baix Ter. Durant la jornada es va explicar, més concretament, com s’ha realitzat la construcció i quin és el funcionament d’una xarxa secundària demostrativa de reg a baixa pressió impulsada per energia solar fotovoltaica.
Aquí podeu veure un breu vídeo sobre la demostració portada a terme durant la jornada: