Desplegar menú lateral
11/08/2020

Nova guia tècnica sobre la plaga del bernat marró marbrejat

Publicada pel DARP, l’IRTA i la UB, aporta informació sobre la biologia i els mètodes per controlar aquest insecte que causa danys molt greus en els cultius

portada de la Guia tècnica sobre el Bernat marró marbrejat

La publicació vol fer arribar aquesta informació als tècnics assessors en gestió integrada de plagues dels ajuntaments i de les Associacions de Defensa Vegetal (ADV), així com a la ciutadania en general. S’hi expliquen els darrers avenços en el coneixement sobre la biologia del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys), així com les claus i els detalls que han de permetre diferenciar-lo d’altres espècies de bernats d’aspecte similar. També s’hi detallen els mètodes de control més eficaços sobre els quals s’està treballant a escala europea i mundial, també a Catalunya. Al document s’hi pot accedir a través d’aquest enllaç: Guia tècnica – El bernat marró marbrejat.

La investigadora de l’IRTA Lucia Adriana Escudero-Colomar, del programa de Protecció vegetal sostenible, és una de les expertes que han redactat la guia. Aquesta investigadora ha coordinat el projecte de ciència ciutadana Hhwanted, englobat a la plataforma Natusfera i actiu des del 2017, en què qualsevol persona pot notificar els albiraments de l’insecte. El projecte ha aportat informació sobre la dispersió de l’insecte, i fins a l’edició de la guia ha permès detectar-lo en 73 municipis de les quatre províncies catalanes.

Molest a les cases, perillós per als cultius

La xinxa Halyomorpha halys és un insecte d’origen asiàtic present en diversos països d’Europa. Es desenvolupa i es reprodueix en un gran nombre de plantes i arbres d’espais verds, i quan arriba la tardor busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar l’hivern.

Un exemplar de bernat marró marbrejat

La presència d’aquest insecte es va detectar a Catalunya l’any 2016 a Girona i des de llavors s’ha anat estenent per diversos municipis, especialment del litoral català.

La plaga en aquests moments es localitza principalment a l’entorn urbà, però hi ha el perill que comenci a afectar els cultius agrícoles durant l’estiu, principalment fruiters i hortalisses, i provoqui danys greus. Per aquest motiu, el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP), en col·laboració amb l’IRTA, està duent a terme un seguiment intensiu de la plaga, així com diversos estudis. També s’han tramès escrits als ajuntaments i es treballa en col·laboració amb moltes Associacions de Defensa Vegetal (ADV) per prospectar el territori.

Darrerament, ja s’han trobat individus d’aquesta plaga en cultius d’hortalisses del Parc Agrari del Baix Llobregat i en fruiters de l’Alt Empordà, tot i que en cap d’aquests casos encara no s’han detectat danys.