Desplegar menú lateral
19/06/2019

El projecte Horts al Terrat, escollit com a finalista dels premis EPSA 2019

El projecte “Horts al Terrat” (ROOFTOP GARDENS: growing greens for social inclusion) ha estat escollit com a finalista dels premis European Public Sector Award (EPSA) 2019.

Aquest projecte, on l’IRTA hi treballa des de 2016 amb l’Ajuntament de Barcelona, ha estat escollit entre els més de 160 candidats de 28 països.

A més, juntament amb altres 40 projectes de 14 països europeus, ha estat definit com a “Best practice” (millors pràctiques) en la categoria “local i supra-local”.

El premi del European Public Sector Award (EPSA) ha rebut, avaluat i fet accessible més de 1.200 pràctiques públiques de 39 països europeus i de les institucions europees des del 2007, sota el lema “Avalua’t i aprèn dels millors “. Aquests casos formen una rica base de dades d’experiències valuoses al servei i disposició de totes les administracions públiques europees i fan que aquest premi sigui la xarxa europea d’excel·lència del sector públic.

Els guanyadors d’aquests premis es coneixeran a l’octubre. De moment, podeu consultar la llista completa de finalistes i descobrir més detalls sobre els premis a la seva web: https://epsa2019.eu/en/content/EPSA-2019-Best-Practices-first-results.54

Història del projecte

Aquest projecte va començar al 2016, quan l’IRTA va signar un acord d’assessorament amb l’Institut Municipal per a persones amb discapacitat de Barcelona. Llavors es va crear el primer hort a la coberta de l’edifici de Drets Socials, al carrer València 344 de Barcelona. A l’octubre de 2017, es va obrir també l’hort urbà de la seu del districte de Sants-Montjuïc.

Aquests horts utilitzen un sistema pioner de cultiu d’hidroponia a l’aire lliure controlat per l’IRTA, i hi participen 50 persones amb discapacitat intel·lectual que en tenen cura amb l’ajuda d’un assessorament expert.

S’han convertit en espais de convivència, d’inclusió i d’aprenentatge per les persones beneficiàries, provinents de tres centres ocupacionals de Barcelona i, al mateix temps, es espais verds que promouen l’agricultura sostenible i que generen 400 quilos de tomàquets per temporada.