Desplegar menú lateral
09/09/2020

El projecte ALTERNFEED 2 investiga pinsos alternatius per a una aqüicultura més sostenible

· El projecte substitueix parcialment el contingut de farina i oli de peix en pinsos per a truita i reig

· ANFACO-CECOPESCA, IRTA i CARTIF són els tres socis que treballen en ALTERNFEED 2, en col·laboració amb la Fundació Biodiversitat del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, a través del Programa Plenamar, cofinançat pel FEMP

El projecte ALTERNFEED va néixer a finals de 2018 amb l’objectiu de desenvolupar pinsos alternatius per aqüicultura, substituint les farines i olis de peix per farines d’insectes, microalgues, la fracció proteica i lipídica recuperada de l’aigua de cocció de la fabricació de les conserves de tonyina i una combinació dels ingredients anteriors. L’any 2019 es va posar en marxa la segona fase de projecte, ALTERNFEED 2, amb el principal objectiu de validar experimentalment els pinsos desenvolupats en la primera fase sobre el creixement de la truita arc iris i del reig o corbina. Els resultats preliminars d’alimentació de juvenils de reig i truita són prometedors i obren noves vies per a l’alimentació d’aquestes espècies d’una forma més sostenible.

Segons dades d’APROMAR, al 2018 es van utilitzar a Espanya 140.050 tones de pinso d’aqüicultura elaborat, bàsicament, a partir de farines i olis de peix, soja i oli de krill, ingredients que exerceixen una pressió important sobre els ecosistemes marins i terrestres. Des de fa dècades, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) ha fet de l’aqüicultura un referent per al desenvolupament sostenible. El seu Codi de Conducta per a la Pesca Responsable de 1995 ja atorgava a l’aqüicultura un paper clau. Aquesta esperança dipositada sobre l’aqüicultura s’ha reforçat ara en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 que serviran per a la reformulació de polítiques, la planificació i la gestió del desenvolupament sostenible de l’aqüicultura.

En la recerca constant d’una Aqüicultura més sostenible se centra el projecte ALTERNFEED 2, on els resultats preliminars en la truita mostren que els pinsos formulats tenen un efecte diferent sobre el creixement dels peixos. Així, els pinsos alternatius a base d’insectes i de la fracció proteica i lipídica de l’aigua de cocció de la tonyina aconsegueixen un creixement similar al control, mentre que els peixos alimentats amb microalgues i el conjunt d’ingredients alternatius tenen un creixement lleugerament menor. No obstant això, no s’ha observat una diferència significativa pel que fa a l’IC (Índex de conversió de l’aliment) i l’EP (Eficiència de la proteïna), encara que la tendència segueix sent la mateixa, amb una major eficiència per als aliments a força d’insectes i de la fracció proteica i lipídica de l’aigua de cocció.

En el cas de la corbina, el creixement dels peixos i els índexs somàtics no van ser significativament diferents (p> 0.05), excepte en el cas del grup alimentat amb una barreja de tots els productes, que va tenir un creixement relatiu una mica més gran. Els resultats de conversió i eficiència de proteïna sí que són significativament diferents, mostrant el grup alimentat amb la barreja una pitjor conversió i eficiència.

Les dades del FIFO (Fish-in Fish-out, eficiència en convertir una unitat equivalent de peix salvatge en peix cultivat), van mostrar que totes les alternatives usades en aquest experiment tenen un valor d’eficiència bastant millor que el control amb un ús menor de peixos salvatges per a l’obtenció d’un kg de peixos d’aqüicultura, amb l’excepció del pinso a base de microalgues en la corbina.

Els propers treballs del projecte ALTERNFEED 2 se centraran en l’anàlisi de la digestibilitat dels pinsos, així com en l’anàlisi de la composició proximal i d’àcids grassos en el filet i en el fetge, per part d’ANFACO-CECOPESCA i l’IRTA. Paral·lelament, CARTIF està realitzant una anàlisi de la petjada de carboni en l’elaboració dels pinsos i la posterior alimentació de truites i corbines per avaluar la sostenibilitat d’aquestes alternatives.

Per més informació, podeu seguir el canal de Twitter del projecte: @alternfeed