Desplegar menú lateral
07/02/2020

32 investigadores de l’IRTA participen a #100tífiques, que té l’objectiu de donar visibilitat a les dones en la ciència

Diverses investigadores de l’IRTA van participar el 30 de gener en una formació i trobada per fer xarxa amb altres investigadores al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB). Font: BIST

· L’IRTA és la institució catalana que més investigadores aporta a aquesta iniciativa organitzada per la FCRI i el BIST en el marc del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

· Oferiran xerrades a estudiants d’11 i 12 anys sobre temes tan variats com les microalgues marines, la sanitat animal, la podridura de la fruita, la gestió dels residus o la genètica animal

«Participant en activitats com aquesta, crec que puc contribuir a canviar el món tant o més que des de la meva feina d’oficina», afirma l’Emma Fàbrega, investigadora del programa de Benestar Animal. Fàbrega és una de les 32 investigadores de l’IRTA que s’han animat a participar en la iniciativa #100tífiques, que des del 2019 impulsen la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) en el marc del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, que se celebra l’11 de febrer.

L’objectiu de #100tífiques és fer més visibles les dones científiques en la nostra societat. Amb aquesta finalitat, durant la setmana de l’11 de febrer prop de 180 investigadores catalanes oferiran xerrades a estudiants d’entre 11 i 12 anys d’arreu de Catalunya.

L’IRTA, amb 32 participants, és la institució catalana que hi aporta més investigadores. Les xerrades que oferiran abordaran temes tan variats com la podridura de la fruita, el paper dels insectes en la producció d’aliments, les microalgues marines, la sanitat animal, l’envasat d’aliments o la gestió de residus o la genètica i la millora animal, entre molts d’altres.

Trencar estereotips i transmetre passió per la ciència

«M’agrada pensar que puc despertar la vocació científica entre els nens i les nenes, i oferir models femenins d’una professió que les criatures i la societat en general pensen en masculí», explica Georgina Alins, del programa de Fructicultura. És una inquietud compartida amb la Margarita Fernández, del programa d’Aigües Marines i Continentals, per a qui «és necessari donar més visibilitat a les dones científiques perquè els nens i nenes tinguin més referents femenins».

A Maria Casanovas, companya d’Alins al programa de Fructicultura, el que la mou a participar en la iniciativa és «treure del cap als nens i nenes que només els homes poden ser enginyers, científics, i tenir persones al seu càrrec», així com la curiositat per saber la visió que tenen dels científics.

Per a Margarita Garriga, del programa de Seguretat Alimentària, que es jubila a mitjans de febrer, la xerrada és una manera de tancar el cercle: «m’agrada marxar de l’IRTA tenint l’oportunitat d’explicar a un grup d’estudiants la recerca que hi he dut a terme i com de bé m’ho he passat».

En molts casos, les xerrades han despertat molt interès. N’és un bon exemple la de l’Emma Fàbrega, que ha superat totes les expectatives. Els organitzadors esperaven poca resposta per part dels estudiants, però al final han estat 440 els interessats i la investigadora del programa de Benestar Animal haurà d’oferir la xerrada dues vegades. «Crec que serà l’activitat de transferència científica més multitudinària de tota la meva carrera!», explica.

Les #100tífiques de l’IRTA


Les investigadores de l’IRTA que participen en la iniciativa #100tífiques són:

  • Maria José Aranzana, del CRAG-IRTA
  • Emma Fàbrega, del programa de Benestar Animal
  • Elena Fulladosa, del programa de Tecnologia Alimentària
  • Margarita Fernández, del programa d’Aigües Marines i Continentals
  • Belén Fernández, del programa de Gestió Integral dels Residus Orgànics
  • Patricia Prado, del programa d’Aigües Marines i Continentals
  • Denise Pamela Sánchez, del programa de Producció de Remugants
  • Sílvia Fornalé, del CRAG-IRTA
  • Margarita Garriga, del programa de Seguretat Alimentària
  • Andrea Rivera, del programa de Qualitat del Producte
  • Marta Cerdà, del programa de Sanitat Animal–CreSA
  • Ana Alba, del programa de Sanitat Animal–CreSA
  • Clémentine Montier, del programa de Sanitat Animal–CreSA
  • Charo Torres, del programa de Postcollita
  • Marta Balsells, del programa de Postcollita
  • Virginia Aragón, del programa de Sanitat Animal – CreSA
  • Florencia Correa, del programa de Sanitat Animal–CreSA
  • Lourdes Migura-Garcia, del programa de Sanitat Animal – CreSA
  • Maria Casanovas, del programa de Fructicultura
  • Elena Garcia, del programa de Producció de Remugants
  • Begonya Marcos, del programa de Tecnologia Alimentària
  • Kateri Bertran, del programa de Sanitat Animal – CreSA
  • Sílvia Villaró, del programa de Postcollita
  • Iolanda Nicolau, del programa de Postcollita
  • Sandra Talavera, del programa de Sanitat Animal–CreSA
  • Maria Ballester, del programa de Genètica i Millora Animal
  • Júlia Vergara-Alert, del programa de Sanitat Animal – CreSA
  • Maria Font, del programa de Qualitat del Producte
  • Maria Rambla-Alegre, del programa d’Aigües Marines i Continentals
  • Georgina Alins, del programa de Fructicultura
  • Insaf Riahi, del programa de Nutrició Animal
  • Anna Arís, del programa de Producció de Remugants