AOSensor: impulsem l’ús de la intel·ligència artificial per garantir un gaspatxo òptim i sostenible

COMPARTEIX

Col·laborem amb Ametller Origen i la UPC per integrar sensòrica avançada i IA en la producció alimentària, amb un cas d’ús centrat en el gaspatxo

Des de l’IRTA col·laborem amb Ametller Origen i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) en un projecte pioner que aplica intel·ligència artificial (IA) i sensòrica avançada per millorar la qualitat dels aliments i fer més eficients els processos de producció agroalimentària. El projecte, anomenat AOSensor, forma part del PERTE Agroalimentari AGROSMED i està finançat amb fons europeus Next Generation EU.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és doble: per una banda, integrar tecnologies digitals en el sector agroindustrial i, per l’altra, assegurar l’homogeneïtat i qualitat dels gaspatxos elaborats per Ametller Origen. Des del nostre centre IRTA Fruitcentre, hem analitzat més de 2.000 tomàquets i 300 pebrots, mesurant paràmetres com el pH, l’acidesa, la fermesa i el color, tant en matèria primera com en productes finals.

A partir d’aquestes dades, la UPC ha desenvolupat un model d’intel·ligència artificial capaç de predir la qualitat i el punt òptim de maduració dels ingredients. El sistema incorpora sensors de baix cost, dissenyats per ser no invasius i fàcilment integrables en qualsevol punt del procés productiu, amb transmissió sense fils de les dades i processament al núvol.

Segons la nostra investigadora Ingrid Aguiló, del programa de Postcollita, “amb aquesta recerca fem un pas endavant cap a la digitalització del sector, integrant tecnologia per garantir productes de qualitat excel·lent i adaptats a les expectatives dels consumidors”. A més, alguns dels assajos s’han dut a terme en condicions pilot a les instal·lacions de l’IRTA, simulant escenaris reals de producció per validar-ne l’escalabilitat.

El projecte també ha permès vincular cada partida de matèria primera amb més de 200 lots de gaspatxo elaborats al centre d’Ametller Origen a Olèrdola. Això ens ha permès traçar una fórmula estable per a garantir la uniformitat del producte, validada per un panell sensorial entrenat.

A través del model d’IA, el sistema podrà adaptar en temps real el procés industrial davant qualsevol variació al camp, optimitzant així la producció i minimitzant el malbaratament alimentari. Com destaca Joan Simó, director general d’Innovació i Sostenibilitat d’Ametller Origen, “l’objectiu és fer les coses diferents en cada lot perquè la gent les pugui percebre iguals”.

Amb AOSensor, posem la tecnologia al servei d’un sistema agroalimentari més eficient, resilient i sostenible. El projecte representa una fita important en la transformació digital del sector i en la nostra aposta per la innovació col·laborativa.

PUBLICAT EL

31/07/2025

PROGRAMES

Personal relacionat

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail