Aquest dijous s’ha celebrat a l’IRTA Amposta la 6a Taula Institucional de les Terres de l’Ebre, una jornada de treball que reuneix anualment les principals organitzacions del territori per compartir inquietuds, necessitats i propostes en l’àmbit agroalimentari. En un moment de grans transformacions per al sector, la trobada s’ha consolidat com un espai estratègic de diàleg i col·laboració per avançar cap a un model agrari més sostenible, competitiu i arrelat al territori, amb la recerca i la innovació com a eines clau de futur.
La Taula ha comptat amb una àmplia representació institucional, incloent ajuntaments, cambres de comerç, serveis territorials i delegacions del Govern (llista completa d’assistents al final).
El nostre director general, Josep Usall, ha destacat durant la seva intervenció que “a les Terres de l’Ebre, els efectes del canvi climàtic ja són una realitat i cal actuar des de la ciència i el treball conjunt amb el territori. A l’IRTA volem ser útils i generar solucions que tinguin impacte directe en el sector i en les comunitats locals”. Usall també ha recordat que aquest 2025 celebrem 40 anys d’activitat, amb una plantilla de prop d’un miler de professionals repartits arreu de Catalunya.
Per la seva banda, el nostre delegat institucional a les Terres de l’Ebre i investigador del programa de Protecció Vegetal Sostenible, José Miguel Campos, ha subratllat que “les Terres de l’Ebre són un laboratori viu on la recerca de l’IRTA es trasllada directament a l’arròs, els cítrics o l’aqüicultura; aquesta Taula ens permet reforçar els llaços amb les institucions i aportar solucions conjuntes”.
Durant la trobada, hem compartit amb les institucions del territori alguns dels projectes estratègics que estem impulsant per fer front als reptes del canvi climàtic, la protecció vegetal i la sostenibilitat dels ecosistemes costaners.
Adaptació al canvi climàtic: estratègies per al cultiu de l’arròs
Un dels projectes destacats ha estat ADAPTEX, una iniciativa finançada pel Fons Climàtic de la Generalitat de Catalunya, que desenvolupa estratègies d’adaptació al canvi climàtic per a cultius com l’arròs.
Hi treballem en la selecció de varietats més resilients, la millora de la gestió del reg i la identificació de pràctiques agronòmiques que ajudin a mitigar l’estrès hídric i tèrmic. Amb la participació de més de 50 experts, ADAPTEX és una aposta clara per garantir la sostenibilitat i la viabilitat dels cultius davant dels nous escenaris climàtics.
Sanitat vegetal: control biològic del cotonet de Sud-àfrica en cítrics
També hem compartit els avenços del programa de control biològic del cotonet de Sud-àfrica (Delottococcus aberiae), una plaga que afecta greument els cítrics i que es va detectar a Catalunya l’any 2018.
Des del 2021, hem dut a terme alliberaments del parasitoide Anagyrus aberiae en camps infestats, com a estratègia de control biològic clàssic. Després de quatre anys, s’ha demostrat la seva capacitat d’establiment i dispersió continuada, així com una reducció progressiva dels danys al fruit. Aquesta línia de treball s’alinea amb les directives europees de reducció d’ús de fitosanitaris i reforça el nostre compromís amb una protecció vegetal més sostenible.
Economia blava: serveis de predicció marina per a l’aqüicultura
En l’àmbit de l’economia blava, hem presentat el servei costaner de predicció marina E3Hope, una eina operativa que proporciona dades diàries d’oceanografia física (temperatura, salinitat, corrents, onatge) amb alta resolució a la Badia del Fangar.
Basat en models derivats del programa Copernicus, aquest servei dona suport a la presa de decisions del sector aqüícola i contribueix a millorar-ne la sostenibilitat ambiental i la resiliència davant del canvi climàtic.
Producció local de llavor d’ostra: cap a l’autonomia del sector
Finalment, hem compartit els detalls del projecte per impulsar un viver de llavor d’ostra (hatchery) al Delta de l’Ebre, finançat pels Fons de Transició Nuclear. L’objectiu és dotar el territori d’una infraestructura pròpia per produir llavor local, sanitàriament certificada i adaptada a l’augment de temperatura de les aigües.
Amb aquest projecte contribuïm a reduir la dependència d’importacions, minimitzar riscos sanitaris i reforçar l’autonomia del sector aqüícola. A més, s’hi preveu un programa de formació per a personal tècnic especialitzat.
Assistents a la jornada: