El Centre de Recerca en Sanitat Animal de l’IRTA (IRTA-CReSA), amb el suport de la xarxa Global Virus Network (GVN), ha iniciat la creació d’un biobanc de mostres biològiques de patògens generades al llarg de la seva activitat científica. Aquesta nova infraestructura permetrà preservar i sistematitzar un conjunt de mostres d’alt valor científic, amb l’objectiu de facilitar-ne l’accés i l’ús en projectes de recerca presents i futurs. La col·laboració amb el GVN ha estat fonamental per tirar endavant el projecte, especialment pel que fa al finançament del programari de gestió, que serà clau per estructurar el biobanc i garantir-ne un ús eficient, segur i coordinat amb altres iniciatives internacionals.
El Biobanc té com a objectiu crear un registre estructurat i segur de les mostres biològiques de major valor científic generades al llarg dels anys al CReSA, així com preservar una còpia de seguretat física d’aquelles que es considerin prioritàries. Aquest recurs permetrà optimitzar la gestió interna de les mostres i facilitar-ne l’ús en futurs estudis o situacions d’emergència sanitària. En una primera fase, s’hi incorporaran principalment virus provinents de més de 25 anys d’activitat científica, i paral·lelament s’està digitalitzant informació sobre altres patògens com bacteris i prions, així com la possibilitat d’incloure altres tipus de mostres d’interès científic. El Biobanc es gestionarà a través d’un programari específic que garantirà la traçabilitat i l’organització de les mostres, i que ha estat dissenyat per adaptar-se a diferents tipus de material biològic i necessitats canviants. A més, s’obre la possibilitat d’integrar-hi col·leccions d’altres centres de l’IRTA i d’oferir aquest recurs com a servei a grups de recerca o entitats externes interessades.
Per a Cristina Lorca, responsable del projecte, la creació d’aquest Biobanc suposa “un pas fonamental per posar en valor tot el coneixement generat durant anys i fer-lo accessible per a la recerca futura. La idea de crear un biobanc ve de lluny i per fi s’ha pogut consolidar”. Lorca destaca que disposar d’un repositori estructurat i segur permetrà tenir accés ràpid i controlat a aquest material biològic, fer estudis retrospectius i de vigilància epidemiològica, desenvolupar nous fàrmacs o diagnòstics reduint l’ús d’animals d’experimentació, i respondre amb més rapidesa davant d’amenaces sanitàries emergents. “No només conservem el passat, sinó que estem construint una eina útil per al futur de la recerca en salut animal i pública”, afirma. També subratlla que disposar d’aquest Biobanc facilitarà la compartició de mostres amb altres grups de recerca, associacions i empreses, tant en l’àmbit de la sanitat animal com en el de la salut pública, afavorint noves col·laboracions i projectes conjunts.
La col·laboració amb el Global Virus Network ha estat clau per fer realitat aquest projecte. El GVN és una xarxa internacional de centres d’excel·lència en virologia mèdica i veterinària que treballa per millorar la preparació i la resposta davant d’amenaces víriques globals. Fundada l’any 2011 pel Dr. Robert Gallo, co-descobridor del VIH, la xarxa està formada per centres de més de 40 països que impulsen la recerca, la formació i la transferència de coneixement en l’àmbit de les malalties víriques. El CReSA forma part del GVN des del 2015 i ha participat d’una forma activa des d’aleshores en les activitats científiques propulsades des d’aquesta xarxa. Recentment, el suport del GVN ha permès al CReSA adquirir un programari especialitzat, fonamental per garantir la traçabilitat i l’accessibilitat de les mostres del Biobanc.
Recentment, una delegació del GVN representada pel Dr.Sten H. Vermund, director mèdic del GVN, va visitar les instal·lacions del CReSA per conèixer de prop l’activitat científica del centre i explorar noves vies de col·laboració. L’aliança entre el CReSA i el GVN no només facilita recursos tècnics i científics, sinó que també reforça el posicionament internacional del centre català i contribueix a una millor preparació global davant futures pandèmies, en línia amb la missió del GVN de protegir la salut pública mitjançant la ciència i la cooperació.
Responsable d'estudis - Unitat d'estudis clínics i preclínics