L’IRTA ha estat nomenat membre de l’Environmental Footprint Technical Advisory Board (EF TAB) de la Comissió Europea, un òrgan d’assessorament tècnic clau en el desenvolupament de metodologies per a l’avaluació ambiental de productes, serveis i organitzacions a escala europea. Fins ara, Ralph Rosenbaum, investigador del programa Sostenibilitat en biosistemes de l'IRTA hi participava a títol personal. Amb aquesta nova incorporació, l’IRTA guanya visibilitat i reconeixement institucional en el camp de l'anàlisi de la sostenibilitat ambiental i l’anàlisi del cicle de vida agroalimentari.
Aquesta fita posa en valor el coneixement i l’expertesa tècnica del nostre equip, que en els últims anys ha passat de tres a quinze professionals especialitzats en anàlisi del cicle de vida i sostenibilitat ambiental. La nostra contribució serà especialment rellevant en el desenvolupament metodològic de la petjada ambiental dels productes agroalimentaris.
L’investigador Ralph Rosenbaum destaca que “aquest nomenament és una gran oportunitat per situar l’IRTA a primera línia en l’àmbit europeu i nacional en el desenvolupament d’una metodologia quantitativa per mesurar la sostenibilitat ambiental de productes, materials, serveis, organitzacions i polítiques”.
L’EF TAB treballa en estreta col·laboració amb la Comissió Europea per definir metodologies de càlcul estandarditzades que permetin millorar la transparència i la comparabilitat de les avaluacions ambientals.
Actualment, l’Advisory Board té 77 membres (14 membres individuals, 49 institucionals, i 14 estats membres), però només dos són d’Espanya: l’IRTA i la UVic-UCC. De fet, el govern espanyol encara no ha designat cap representant en el grup d'estats membres. Segons l’investigador Ralph Rosenbaum “amb més d’una dècada d’experiència en aquest òrgan, l’equip de l’IRTA (i la UVic) aporten la visió espanyola, catalana i mediterrània al desenvolupament d’aquesta nova metodologia, que es convertirà en l’estàndard europeu”. Afegeix que “s’aplicarà en ecoetiquetatge, compra verda pública, ecodisseny, finançament europeu i avaluació d’inversions i polítiques segons la Taxonomia UE, entre d’altres”.
Tot plegat, ens permetrà influir en la definició d’estàndards ambientals que impactaran directament en la competitivitat del sector agroalimentari, assegurant que les estratègies de sostenibilitat es desenvolupin amb una base científica sòlida.